« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Državni vrh eskivirao Alku

Sinjska Alka već je godinama poprište političkih nadmetanja, ali ove su godine svi promašili sridu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ivo Ravlić / CROPIX)
Više o

Sinjska alka

,

Zvonko Bušić

Već godinama je Alka nešto sasvim drugo od nadmetanja kršnih sinjskih vitezova za prestižnu titulu pobjednika, no ove je godine farsa popratnih političkih poruka dobila sasvim novu dimenziju. Sukob Viteškog alkarskog društva s predsjednikom države je arhiviran, i mogla se očekivati jedna od mirnijih  i posjećenijih Alki. Više manje svi bitniji političari trenutno su na sat – dva autom od Sinja, a ljetna idila bez stranačkih prepucavanja zapravo je bila idealni scenario za dodatan prostor u medijima.

Da bi stvar bila još sigurnija, predsjednik Mesić trenutno se nalazi u Mongoliji, usputnoj stanici prema otvaranju OI u Pekingu, pa je zahtjev da se izaslanik general Kruljac tretira kao centalna figura događanja samo jedan u nizu vickastih poteza aktualnog predsjednika države. Alkari su vjerojatno odahnuli, jer generala HV-a će publika sigurno progutati lakše nego Mesića.

Kad, na samo jutro Alke dolaze loše vijesti, otkazi premijera i predsjednika Sabora. U prvom se trenutku činilo da je to jednostavno izraz protesta prema zahtjevu predsjednika države, što je u prilično nemuštom priopćenju pokušao dokazati Vladin glasnogovornik Zlatko Mehun, no pogled na listu uzvanika bacio je novo svjetlo na ovaj neočekivani rasplet događaja.

Jedno je ime na listi očito izazvalo histeriju među ljudima koji se brinu za javnu sliku premijera i predsjednika Sabora – Zvonko Bušić. Donedavni uznik američkih zatvora, u isto vrijeme nacionalni heroj čija se karizma približava Gotovininoj i Thompsonovoj i čovjek koji je dijelio zatvorski krug s viđenijim svjetskim teroristima očito nije pozadina priloga u kojem bi se Sanader i Bebić rado vidjeli.

Bušić je viđen u procesiji prije Alke, kamere su potražile njega i suprugu Julienne na tribinama, posjetitelji su bili prilično zadovoljni njegovom nazočnošću, pa su tako pobjednici Alke još jednom pali u drugi plan.

Spomenimo ih, jer i tu je ironija sudbine odigrala svoju rolu: pobjednik Alke je Andrija Hrgović, brat trenutno najomraženijeg čovjeka u Hrvatskoj uz Carlu del Ponte Mirka  Hrgovića, prošlogodišnjeg kapetana Hajduka kojem Torcida ne može oprostiti prelazak u zagebački Dinamo, a Bad Blue Boysi su zbog njega znatno proširili repertoar uvreda koje se može čuti na hrvatskim stadionima.

04.08.2008. 02:10:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh