« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
EYE SCAN

Policija u New Yorku počela skenirati oči sumnjivaca

Uređaj za skeniranje šarenice može se držati u ruci i izgleda poput onoga koji ima svaka trgovina na kasi za očitavanje cijene

Skeniranje oka
Skeniranje oka (Getty Images)
Više o

New York

,

oči

,

skeniranje

Newyorška policija počela je skenirati oči sumnjivaca nakon incidenata početkom ove godine u kojima su osumnjičeni uspjeli prevariti policiju lažnom identifikacijom. Skeniranje šarenice oka postat će dio uobičajene procedure, zajedno s uzimanjem otisaka prstiju i fotografiranjem lica za policijsku kartoteku. Prva od 21 postaje za skeniranje počela je djelovati na Manhattanu ovoga tjedna, dok bi ostale trebale biti uspostavljene do početka prosinca.

Uređaj za skeniranje šarenice može se držati u ruci i izgleda poput onoga koji ima svaka trgovina na kasi za očitavanje cijene. "Preciznost i učinkovitost fotografije šarenice bolja je za kontrolu identiteta od bilo koje druge provjere", rekao je glasnogovornik policije Paul Browne dodajući da će na taj način spriječiti mogućnost lažne identifikacije. Međutim, s tim se ne slaže newyorkška Udruga za građanske slobode koja smatra da je program skeniranja šarenice nepotreban te da su moguće razne zlouporabe. (hina/metro-portal)

18.11.2010. 13:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh