« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
topnički dnevnici

Policija pronašla tajne dokumente, eksploziv i bombe

U potrazi za tzv. topničkim dnevnicima oduzeto je i više računala, video i audio materijala koje policija trenutno analizira

(Bruno Konjević/Cropix)
Više o

Ante Gotovina

,

Haaški sud

,

Rahim Ademi

,

Luka Mišetić

,

Serge Brammertz

,

topnički dnevnici

,

Marin Ivanović

,

tajni dokumenti

U dvodnevnoj policijskoj akciji potrage za tzv. topničkim dnevnicima i drugom nestalom vojnom arhivskom građom pronađeno je više od 10.000 stranica dokumenata, od kojih su neki označeni kao "državna ili vojna tajna" te 15-tak vojnih zemljovida s oznakom "vojna tajna", izvijestilo je danas Ravnateljstvo policije.

Osim dokumentacije, u 20 pretraga stanova, kuća i automobila pronađeno je i 200 grama eksploziva, dvije ručne bombe, pištolj - penkala i više stotina komada streljiva, a oduzeto je i više računala, video i audio materijala. U dva dana akcije, u kojoj je sudjelovala i vojna policija, ali i policija Zapadno-hercegovačke županije, obavljeni su i obavijesni razgovori s 25 osoba.

Akcija potrage za "topničkim dnevnicima" i drugom građom koja nedostaje, a odnosi se na niz vojnoredarstvenih akcija tijekom Domovinskog rata izvedena je u koordinaciji s Državnim odvjetništvom RH.

U policiji kažu da će nastaviti tragati za dokumentacijom te da je u tijeku analiza oduzetih dokumenata i video-audio materijala nakon koje će biti podnesene odgovarajuće kaznene prijave.

U policijskom priopćenju ne otkriva se čiji stanovi, kuće i automobili su pretraženi, a za sada je poznato da je policija bila kod umirovljenog generala Rahima Ademija te zagrebačkog odvjetnika Marina Ivanovića koji je jučer i priveden u Splitu te prebačen u Zagreb na obavijesni razgovor.

Ivanović pomaže trojici branitelja haškog optuženika generala Ante Gotovine. Njemu je danas policija pretražila stan, ured i automobil, a oduzeto mu je i računalo, doznaje se od odvjetnika Mitka Naumovskog koji Ivanovića brani u postupku u kojem ga zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo od studenoga prošle godine tereti za uništavanje i prikrivanje arhivske građe.

"Moj kolega i branjenik bio je uhićen na 24 sata, no danas su ga pustili na slobodu", kazao je Hini Naumovski, dodavši da će se sutra nastaviti suđenje Ivanoviću.

Mediji nagađaju da je policija pretraživala domove umirovljenog brigadira i bivši član stožera 7. gardijske brigade HV-a Željka Hučića, zatim Miroslava Vidovića, umirovljenog brigadira i bivšeg pobočnika umirovljenog načelnika stožera Petra Stipetića, umirovljenog brigadira i bivšeg člana stožera 1. gardijske brigade HV-a Eduarda Butijera te umirovljenog brigadira Joze Ribičića, bivšeg načelnika veze u Zbornom području Split.

Jedan od Gotovininih branitelja Luka Mišetić najavio je da će obrana danas od Haaškog suda, nakon akcije hrvatske policije u kojoj su, kako tvrdi, oduzeti materijali za obranu generala, zatražiti zaštitu integriteta obrane, a ako sud takve mjere ne izrekne branitelji više neće sudjelovati u haaškom sudskom postupku.

Inače, za 16. prosinca na Haaškom sudu je u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" sazvano ročište na kojem bi se trebao razmotriti spor između hrvatske vlade i haaškog tužiteljstva zbog tzv. topničkih dnevnika iz "Oluje".

Haaški je sud Hrvatskoj, na zahtjev tužiteljstva, još u rujnu 2008. izdao nalog da dostavi dokumente o djelovanju hrvatskog topništva u "Oluji" koje tužiteljstvo traži radi suđenja trojici hrvatskih generala. Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz pred Vijećem sigurnosti UN-a 3. prosinca nije dao Hrvatskoj prolaznu ocjenu po pitanju suradnje u potrazi za topničkim dnevnicima. (hina/metro-portal)

10.12.2009. 13:45:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh