« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
GLAS JAVNOSTI

Neučinkovitim državnim službenicima otkaze bi dalo 43 posto ispitanika

Brojne studije upozoravaju da među gotovo četvrt milijuna javnih i državnih djelatnika ima mnogo onih koji predstavljaju višak

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)
Više o

portal MojPosao

,

otkaz

,

državni službenici

,

produktivnost

,

neučinkovitost

Anketa koju je početkom prosinca na uzorku od preko 600 ispitanika proveo portal MojPosao pokazala je da 43 posto ispitanika smatra kako bi država trebala otpustiti neproduktivne službenike, a produktivnima povećati plaću te ih na taj način motivirati u radu.

Anketa je provedena kako bi se doznala stajališta o potrebi reorganizacije državnih i javnih službi, budući da brojne studije i stručnjaci upozoravaju kako od oko 245.000 zaposlenih u javnom i državnom sektoru dio djelatnika predstavlja višak, priopćio je danas MojPosao.

Dio ispitanika je primijetio da zbog prevelikog broja zaposlenika oni stvarno produktivni teško dolaze do izražaja, a drugi dio koji radi u tom sektoru da im zbog trenutne organizacije rada državni sektor postaje sve manje poželjan.

Za razliku od njih, 32 posto ispitanika smatra da država treba odmah otpustiti 30 posto zaposlenih u javnom i državnom sektoru. Ta je skupina istaknula kako je sav teret krize pao na leđa radnika u privatnom sektoru i industriji, a s obzirom da Hrvatska mora što prije ostvariti uštede, smanjivanje broja zaposlenih mora biti brzo i efikasno.

Ispitanici smatraju da s takvim akcijama prvenstveno treba krenuti od dijelova sustava i radnih mjesta koja su "izmišljena" i za koje nije jasno na koji način doprinose razvoju države.

S druge strane, 11 posto ispitanika smatra da se broj zaposlenih u državnim i javnim službama ne bi trebao smanjivati već bi svim službenicima trebalo smanjiti plaće, prije svega onima koji rade na rukovodećim pozicijama, ali i regulirati visinu plaća na ostalim razinama. Potom bi se, smatraju, trebao uspostaviti sustav praćenja produktivnosti na temelju kojeg bi se određivale plaće.

Preostalih 14 posto ispitanika smatra da država ne bi trebala odjednom otpuštati veliki broj zaposlenih, ali da svakako treba što prije započeti proces reorganizacije. Oni predlažu optimiziranje radnih procesa, edukaciju službenika, informatizaciju sustava, praćenje radne uspješnosti i skraćivanje radnog vremena.

Nakon toga, kada se utvrde stvarne potrebe i viškovi, treba se poticati raspodjelu viškova u privatni sektor, koji će s učinkovitijom državnom upravom bolje funkcionirati. (hina/metro-portal)

10.12.2009. 13:39:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh