« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SLOVENIJA

Policija nastavlja istragu Srečka Prijatelja, mediji nagađaju o pozadini

Nakon spektakularne akcije kriminalista u parlamentu i ministarstvu poljoprivrede pojavile su se špekulacije o političkoj logici slučaja

(Igor Zaplatil/Delo/Cropix )
Više o

Slovenija

,

ucjena

,

istraga

,

Zmago Jelinčič

,

Srečko Prijatelj

Slovenska policija potvrdila je u srijedu da nastavlja istragu započetu u utorak uhićenjem zastupnika Slovenske nacionalne stranke (SNS) Srečka Prijatelja, kojega sumnjiče za ucjenu uz prijetnju oružjem, ali ne iznosi detalje.

Današnji mediji otkrivaju, međutim, neke pojedinosti o mogućim vezama predsjednika SNS-a Zmage Jelinčiča i ministra poljoprivrede Milana Pogačnika sa širom slikom cijelog slučaja, u kojemu, po tvrdnjama policije, postoje jake indicije o nezakonitu lobiranju i političkoj korupciji. Jelinčič i Pogačnik su pod istragom, a njihov status za sada nije jasan.

Nakon jučerašnje spektakularne akcije kriminalista u parlamentu i u ministarstvu poljoprivrede u medijima su se pojavile špekulacije o "političkoj logici" cijelog slučaja i pitanja kako će se to odraziti na djelovanje vlade. Ljubljanski "Žurnal" ocjenjuje da bi politička poruka aktivnosti kriminalista mogla biti da "nitko nije nedodirljiv" pa ni u visokoj politici.

Jelinčič, kojemu je policija jučer oduzela službeno i privatno računalo, ali ga nije pritvorila, rekao je da se radi o "osveti" ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal protiv njega i njegove stranke nakon što su "nacionalisti" podržali interpelaciju protiv Kresal koju je inicirao bivši premijer Janez Janša.

Mediji, međutim, kao zanimljivost ističu da Jelinčič nije među potpisnicima interpelacije protiv ministra Pogačnika, čiji je položaj u Pahorovoj vladi zbog jedne prijašnje afere također neizvjestan. To bi onda, nagađaju mediji, mogla biti indicija da su utemeljene sumnje kako je Pogačnik "politički trgovao" s Jelinčičem, koji je u zamjenu zahtijevao potporu Pogačnika njegovoj ideji da se blizu Murske Sobote prenamjenom korištenja općinskog zemljišta osigura gradnja zrakoplovnog muzeja, jedne vrste Jelinčičeve političke zadužbine.

Istraga koju policija vodi mogla bi, navode mediji koji se bave istraživanjem političkih dimenzija istrage, dovesti do toga da Pogačnik sam odstupi i oslobodi Pahora tereta "afere bulmastifi" koja već više od mjesec dana na određeni način paralizira odnose u vladajućoj koaliciji. Ako se pokažu točnima sumnje o Jelinčiču i njegovu stranačkom kolegi, onda bi mogao jako pasti i rejting popularnosti SNS-a, nacional-populističke stranka koja u kriznim vremenima svojom retorikom privlači birače, navode slovenski mediji.

Pozivajući se na izvore bliske policiji, mediji tvrde da je cijela istraga krenula početkom godine u vezi s kontrolom poslovanja Luke Koper, a osumnjičenici su bili pod policijskim nadzorom zbog ispitivanja špekulativnih poslova u dobivanju zemljišta za veliki suhozemni terminal luke blizu Sežane. U otkup zemljišta na lokaciji Orleška Gmajna, navode mediji, bila je uključena supruga zastupnika Srečka Prijatelja, inače vlasnica agencije za nekretnine. Zemljište je na kraju Luci Koper prodano po cijeni koja je višestruko premašila cijenu plaćenu privatnim vlasnicima, a zastupnikova supruga samo je na ime provizije dobila 800.000 eura.

Kod Prijatelja je policija, kako tvrdi, u trenutku uhićenja zaplijenila 323.000 eura, koje mu je nakon dužih prijetnji predala ucijenjena osoba čiji identitet nije otkriven. Prema nekim medijima riječ je o poslovnom čovjeku iz Luke Koper koji je bio u prethodnom dogovoru s policijom budući da je Prijatelj bio duže vremena pod policijskim nadzorom jer se bavio nezakonitim lobiranjem, a prema drugima radi se o čovjeku koji je zajedno s zastupnikovom suprugom jedan od vlasnika agencije za nekretnine koja je kupovala terene za Luku Koper. (hina/metro-portal)

10.03.2010. 12:42:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh