« Nogomet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
SKUP SPORT

Policija i USKOK započeli istragu o namještanju utakmica

Nakon pokretanja velike istrage u Njemačkoj i kod nas je počelo istraživanje kladioničarske afere

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

USKOK

,

Hrvatski nogometni savez

,

namještanje utakmica

,

policijska istraga

,

kladioničarska afera

USKOK i policija počeli su istraživati sumnje o namještanju nogometnih utakmica u Hrvatskoj i to ne samo one između Zadra i Hajduka, odigrane 26. travnja ove godine, za koju njemačko državno odvjetništvo iz Bochuma sumnja da je namještena radi dobiti na kladionicama.

"Sastavili smo spis i od policije zatražili kriminalističku obradu", potvrdio je glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić, ne želeći otkriti nikakve pojedinosti niti koliko utakmica je "pod povećalom".

Osim potvrde da "policija već radi na slučaju", ni načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec nije želio ništa reći o početku policijske istrage.

Neslužbeno se doznaje da je USKOK tu istragu zatražio nakon napisa u medijima te da još nije dobio nikakve konkretne informacije od njemačkoga državnog odvjetništva koje, u suradnji s UEFA-om, još od početka ove godine vodi veliku istragu o namještanjima nogometnih utakmica radi ostvarivanja dobiti na kladionicama. Pod istragom je oko 200 utakmica u devet europskih liga, tri utakmice Lige prvaka te 12 utakmica Europske lige.

U Njemačkoj je uhićeno 15 osoba, među kojima i hrvatski državljani braća Ante i Milan Šapina iz Berlina koji su već, 2005., bili osuđivani zbog namještanja rezultata nogometnih susreta.

Vijest da njemačko odvjetništvo sumnja u namještanje utakmice Zadar-Hajduk objavila je njemačka državna televizija ARD pozivajući se na odvjetnika jednog od osumnjičenika u najnovijem skandalu zbog lažiranja rezultata nogometnih utakmica europskih nogometnih liga. Po istim informacijama, domaća momčad Zadar je trebala izgubiti "velikom razlikom pogodaka". Utakmica je završila rezultatom 3:0 za gostujuću momčad iz Splita.

Po Disciplinskom pravilniku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), za nagovaranje, podmićivanje, dogovaranje i lažiranje igrač, djelatnik kluba, sudac i član nogometnog rukovodstva mogu biti kažnjeni zabranom igranja i obavljanja dužnosti od šest mjeseci do dvije godine, a u ponovljenu ili težem slučaju moguće je i isključenje iz nogometne organizacije.

Zapriječena kazna za klub je oduzimanje do šest bodova ili kazna do šest negativnih bodova. Po drugoj, strožoj, odredbi, klub koji je sudjelovao u neregularnosti može biti vraćen u niži stupanj natjecanja, a pojedinac, igrač ili djelatnik isključen iz nogometa.

USKOK je, inače, već istraživao navodno namještanje utakmica u Prvoj hrvatskoj ligi i to dviju utakmica između Zadra i Šibenika 2007. i 2008. Istraga je bila pokrenuta pošto je branič "Šibenika" Kamerunac Patrice Kwedi na privatnoj internetskoj snimci priznao namještanje utakmica, no šestomjesečna istraga USKOK-a i policije nije to potvrdila niti je otkriveno bilo koje kazneno djelo. (hina/metro-portal)

23.11.2009. 15:55:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh