« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
AFERA SPICE

Polančec: Ja se suđenja uopće ne bojim

Suđenja se, kako je izjavio, ne boji ni optuženi Srđan Mladinić, bivši vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS, kojega se tereti za nezakonitosti u Podravci

Anto Nobilo i Damir Polančec
Anto Nobilo i Damir Polančec (Sandra Šimunović/CROPIX)
Više o

Damir Polančec

,

suđenje

,

afera Spice

Suđenja se uopće ne bojim, poručio je danas bivši potpredsjednik Vlade i optuženik u "aferi Spice" Damir Polančec, nakon pripremnog ročišta na zagrebačkom Županijskom sudu na kojemu je USKOK braniteljima optuženika dostavio svoje dokazne prijedloge, a o kojima se obrana treba očitovati do 2. svibnja, kada je zakazano i iduće ročište.

"Ja se suđenja uopće ne bojim, čim prije počne tim će prije završiti i tim će mi se prije neki morati ispričati", izjavio je Polančec novinarima po izlasku iz suda, upitan boji li se početka suđenja s obzirom na tempo kojim su zakazana pripremna ročišta.

Njegov odvjetnik Anto Nobilo izvijestio je da je obrana osmorice optuženih da su koprivničku Podravku oštetili za više od 400 milijuna kuna danas od USKOK-a dobila obrazložene prijedloge tužiteljstva na 141 stranici, a upitan hoće li obrana znati uzvratiti na te prijedloge, odgovorio je: "Uvijek".

Suđenja se, kako je izjavio, ne boji ni optuženi Srđan Mladinić, bivši vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS.

Mato Matić, odvjetnik bivšeg predsjednika Uprave Podravke Zdravka Šestaka, naglasio je da obrana neće pristati ni na kakve kompromise te će inzistirati na svakom svjedoku kojega je tužiteljstvo saslušalo tijekom tzv. uskočke istrage.

"Iako i dalje tvrdimo da su to nezakoniti dokazi jer se svaki svjedok saslušavao mimo našeg znanja i pristupa, te da je povrijeđeno pravo obrane, svakako ćemo inzistirati da svaki svjedok dođe ovdje i da posluša i naša pitanja koja imamo", rekao je Matić, a upitan odnosi li se to i na bivšeg premijera Ivu Sanadera, odgovorio je: "Definitivno".

"Ivo Sanader je na kraju krajeva i naš svjedok kojega smo mi kao obrana tražili da dođe, a on se nije odazvao, ali će ovdje morati doći", istaknuo je.

Matić je napomenuo i da je u sudski spis ušao i dokument za koji obrana tvrdi da "ruši" optužnicu, jer, kako kažu, dokazuje da su optuženici zapravo spriječili da u Podravki dođe do "neprijateljskog preuzimanja". "USKOK je napravio svoj prijevod tog dokumenta koji se u bitnome ne razlikuje od našega, no to će definitivno biti jedan od krunskih papira koji ovdje dokazuje naš stav da se radilo o neprijateljskom preuzimanju. Mislim da to neće biti sporno", poručio je.

"Ja se suđenja uopće ne bojim, čim prije počne tim će prije završiti i tim će mi se prije neki morati ispričati", izjavio je Damir Polančec.

Veljko Miljević, odvjetnik bivšeg čelnika Podravke Darka Marinca, također smatra da će biti niz, možda i velika većina "zajedničkih svjedoka", odnosno onih koje je USKOK ispitao u istrazi i sada ih predlaže kao svjedoke na suđenju, a koje obrana također želi ispitati, naravno na okolnosti koje sama predloži.

Kao kuriozitet je naveo podatak da USKOK kao svjedoke predlaže i dvije osobe na okolnosti nakon pokretanja kaznenog postupka protiv optuženih, a što, rekao je, odudara od definicije svjedoka po Zakonu o kaznenom postupku, po kojemu svjedok govori o predmetu kaznenog djela, a ne o nečemu što se kasnije događalo. Upitan tko su ti svjedoci, odgovorio je da je jedan član Uprave Podravke koji nije bio obuhvaćen optužnicom, a drugi je u bliskoj vezi s jednim od optuženika.

Tužiteljica Tamara Laptoš izvijestila je da USKOK kao dokaze predlaže dokumentaciju koja je u spisu i to specificirano na koje okolnosti, a u tom smislu i ispitivanje svjedoka te knjigovodstveno-financijskog vještaka.

Upitana smatra li da će doći do "preklapanja" svjedoka tužiteljstva i obrane, odgovorila je da to još ne zna, te da obrana ima primjeren rok za očitovanje na USKOK-ove dokazne prijedloge te za predlaganje svojih svjedoka na dodatne okolnosti.

Za navodne nezakonitosti na štetu Podravke teške 400 milijuna kuna USKOK uz Polančeca tereti, bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića. Osim za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela optuženi se terete za zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe te protuzakonito posredovanje.

Za danas je na zagrebačkom sudu bila zakazana i sjednica optužnog vijeća u slučaju u kojemu USKOK Šestaka i bivšeg direktora nabave Podravke Darka Korošeca tereti za davanje mita, no ona je, zbog navedenog pripremnog ročišta, odgođena za srijedu u 11 sati.

04.04.2011. 17:08:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    SportMagazin
    04.04.2011. 18:41
    pa što bi se ti bojao suđenja ako se nisi bojao krasti
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh