« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
PROMJENA

Državna matura nakon završetka nastave od sljedeće godine

Danas se pisao esej iz Hrvatskog jezika, a sljedeće godine neće biti ispita za vrijeme trajanja školske godine

Više o

državna matura

,

Goran Sirovatka

Danas je počeo prvi ispit ovogodišnje državne mature, a Goran Sirovatka, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, najavio je danas kako će se od iduće godine državna matura polagati nakon završetka školske godine, priopćila je Agencija za odgoj i obrazovanje, prenijevši njegovu izjavu sa stručnoga skupa ravnatelja hrvatskih osnovnih škola koji se održava od 4. do 6. travnja u Vodicama.

Po riječima Sirovatke, sljedeća generacija maturanata pisat će testove državne mature nakon kraja nastavne godine, jer je cilj da to zaista bude ispit koji se polaže nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja. Svi rezultati testova znat će se do 15. lipnja, tako da kasniji početak državne mature ni na koji način neće utjecati na upise na visokoškolske ustanove, ustvrdio je.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja već priprema kalendar polaganja testova državne mature za iduću godinu, koji će biti objavljen potkraj travnja.

Sirovatka je na skupu, koji je okupio više od 650 ravnatelja osnovnih škola, najavio i nove projekte Centra koji će se provoditi u ovoj i sljedećoj školskoj godini. Riječ je o projektima PIRLS – čitalačke pismenosti, TIMMES – matematičke i prirodoslovne pismenosti, TALIS – profesionalnog osposobljavanja nastavnika i ESLC – učenja stranih jezika.

To su projekti međunarodne provjere znanja u koje se Hrvatska uključila da bi bila konkurentna kada uđe u EU, a mjerenja su važna kako bi se moglo na vrijeme intervenirati u osnovnoškolski program, pratiti tijek primjene Nacionalnoga okvirnog kurikuluma i napraviti promjene u sustavu.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović najavio je da će Agencija uskoro donijeti novu strategiju i koncepciju stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih radnika, među ostalim i zato da bi rezultati istraživanja čitalačke i matematičke pismenosti hrvatskih učenika bili što bolji.

Na stručnom skupu bit će riječi i o zakonskim rješenjima u vezi s položajem i statusom ravnatelja u školama u svjetlu donošenja novog zakona, pedagoškim mjerama u slučaju povrede dužnosti, propustima i pogreškama ravnatelja u radu te o upravljanju projektnim ciklusom u pretpristupnom programu IPA.

04.04.2011. 15:59:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh