« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
BREZOVICA

Polaganjem vijenaca obilježava se Dan antifašističke borbe

Predsjednik Josipović će tijekom dana uručiti prigodna odličja istaknutim i zaslužnim antifašističkim borcima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sašo Bizjak/CROPIX /Ilustracija)
Više o

Jadranka Kosor

,

Dan antifašističke borbe

,

antifašizam

,

Brezovica

,

Ivo Josipović

Ispred spomenika Prvom sisačkom partizanskom odredu u šumi Brezovica u sisačkoj Posavini polaganjem vijenaca počelo je središnje obilježavanje 22. lipnja - Dana antifašističke borbe u Hrvatskoj kojim se obilježava 69. obljetnica osnutka prve naoružane antifašističke postrojbe u Hrvatskoj i porobljenoj Europi u Drugom svjetskom ratu, osnovane na tom mjestu na današnji dan 1941., te 65. obljetnica pobjede nad fašizmom.

Središnja svečanost pod pokroviteljstvom Vlade, Sisačko-moslavačke županije i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABAH), počela je polaganjem vijenaca ispred kripte spomenika u Brezovici. Vijence su prvi položili predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor, te u ime Hrvatskog a sabora njegov potpredsjednik Neven Mimica.

Sudionicima skupa u Brezovici, antifašističkim borcima i antifašistima iz cijele Hrvatske, prigodne riječi uputit će predsjednik Josipović, premijerka Kosor, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Neven Mimica, predsjednica SABAH-a Vesna Čulinović Konstantinović, veleposlanik Narodne Republike Kine u Hrvatskoj Shen Zhifei, te sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel.

Nakon završetka prigodnih govora, najavljeno je da će hrvatski predsjednik Josipović uručiti prigodna odličja istaknutim i zaslužnim antifašističkim borcima i antifašistima Ivanu Fumiću, Vladimiru Juraku, Josipu Skupnjaku i Vinku Šunjari.

Središnjim skupom u šumi Brezovica kod Siska, samostalna, neovisna i međunarodno priznata Hrvatska obilježila je Dan antifašističke borbe u spomen na Prvi sisački partizanski odred koji je na današnji dan prije 69 godina, 22. lipnja 1941., na dan napada Hitlerove fašističke Njemačke na Sovjetski savez, osnovan na tom mjestu i čiji je prvi zapovjednik bio Siščanin i Hrvat, strojobravar Vladimir Janić Capo. U tom prvom antifašističkom odredu u Hrvatskoj i u tada porobljenoj Europi bilo je 79 antifašističkih boraca. Pripadnici odreda bili su Posavci, gotovo svi Hrvati iz sisačkog kraja. Od njih je završetak Drugog svjetskog rata i pobjedu nad fašizmom i nacizmom doživjelo 38 boraca.

Vijence ispred kripte spomenika u Brezovici položila su i izaslanstva Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga, Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska, SABAH-a, Židovske općine Zagreb, Grada Zagreba, antifašističkih udruga grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, županijskih udruga iz Domovinskog rata i političkih stranaka i dr.(hina/metro-portal)

22.06.2010. 12:43:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh