« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
REFERENDUM

Sindikati: Blizu smo, ali možda nemamo dovoljno potpisa

Građani se potpisati mogu još danas i sutra, prve rezultate dobit ćemo tek u četvrtak

Sindikati ZOR referendum
Sindikati ZOR referendum (Neja Markicevic / CROPIX)
Više o

referendum

,

sindikati

,

ZOR

,

Vjesnik

Hrvatske sindikalne središnjice još ne mogu potvrditi da su skupile dovoljan broj potpisa za zahtjev o raspisivanju referenduma o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o radu, izvijestili su sindikalni čelnici na današnjoj konferenciji za novinare.

"Ne možemo sa sigurnošću potvrditi informaciju koja se pojavila u dijelu medija kako smo prikupili dovoljan broj potpisa. Blizu smo, ne možemo se izraziti u postocima", rekao je koordinator pet sindikalnih središnjica i predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević koji je pozvao građane da potpišu zahtjev sindikata za što još imaju priliku danas i sutra.

Najavio je da će o privremenim, ali s velikom sigurnošću utvrđenim rezultatima, sindikati izvijestiti u četvrtak ujutro na konferenciji za novinare, kao i o daljnjim koracima sindikata. Objasnio je da aktivisti obrađuju potpise koji su već dani te da se akcija još provodi.

Pozvao je građane da se i dalje potpisuju budući će sindikati trebati i puno veći broj potpisa od potrebnih 449.506 jer će se provjeravati valjanost svakog potpisa.

>>Sindikati imaju 97 posto potpisa za referendum o ZOR-u

Matijašević je zahvalio političkim strankama koje su pomogle u prikupljanju potpisa. Među njima su, kaže, stranke od krajnje ljevice do krajnje desnice što je dokaz da akcija nije politizirana niti u korist ijedne političke opcije, već je to akcija građana za opće dobro koje nema ni lijevi ni desni predznak.

Predsjednik Hrvatskih laburista - stranke rada Dragutin Lesar predao je na konferenciji sindikalistima kutiju sa 80.006 potpisa za referendum, koji su prikupljeni o organizaciji te stranke. Uz ostalo je rekao kako je riječ o najvećoj ikad provedenoj akciji solidarnosti u Hrvatskoj te da očekuje raspisivanje referenduma.

V.d. predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel dodao je da je riječ o građanskoj akciji nakon koje neće biti moguće sustavno snižavati radnička prava, a predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ocijenio je kako građani dobro znaju što potpisuju te da ne stoji teza da oni toga nisu svjesni.

Predsjednik Sindikata grafičara Stjepan Kolarić kaže da nije vrijeme za euforiju te da je odaziv na sindikalnu akciju ocjena stanja vladavine u Hrvatskoj, a predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš kaže kako nije uvjeren da će lijeva i desna strana Sabora shvatiti poruku izjašnjavanja.(hina/metro-portal)

22.06.2010. 13:42:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh