« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina
GRBIĆ

Polačecov istup je pokušaj destabilizacije policije

Ravnatelj policije odbacio je tvrdnje bivšeg potpredsjednika vlade da je HDZ-u savjetovao podnošenje anonimnih prijava protiv oporbenih političara

Više o

Damir Polančec

,

policija

,

Oliver Grbić

Polančecove riječi Grbić je nazvao podmetanjem s jasnom logikom i motivom koji bi, kako je rekao, mogli biti poznati nakon što policija uskoro dovrši neke vrlo zahtjevne istrage."Ovakve stvari ne samo da me neće uplašiti nego će me i dodatno motivirati", poručio je Grbić na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije, ističući da neće odustati od bore protiv korupcije u čemu, kako je rekao, ima i snažnu potporu ministra Tomislava Karamarka. Odbacio sve jučer iznesene Polančecove riječi, od priče da je vrhu HDZ-a preporuči podnošenje anonimnih prijava protiv čelnika oporbenih stranaka do tvrdnje da je bivšeg premijera Ivu Sanadera, dva tjedna nakon što je otišao s dužnosti, telefonom obavještavao o postupku protiv bivšeg ministra Berislava Rončevića.

Potvrdio je, međutim, da se u tri navrata s Polančecom našao u njegovom uredu u Ministarstvu gospodarstva, ali isključivo na Polančecov poziv, a ne na prijedlog Ive Sanadera. "Kakav bih bio policajac da neutemljenim anonimnim prijavama blokiram rad policije, a tim više što kao ravnatelj imam široke ovlasti", kazao je Grbić podsjećajući da svaka službena osoba sva saznanja može "pretočiti" u tzv. službeno izvješće po kojemu policija mora postupati.

Za "aferu kamioni" je kazao da je okončana kaznenom prijavom protiv bivšeg ministra obrane upravo na njegovo inzistiranje. "Koji je motiv ravnatelja policije da hodočasti u ured potpredsjednika vlade, ako je uložio maksimalne napore da se istraga privede kraju", zapitao se Grbić ponovivši da otkad je na čelu policije na njega nitko nije pokušao utjecati. Kazao je i da nagađanja o HDZ-ovom utjecaju na njega najbolje pobija statistika s obzirom da je većina uhićenih u korupcijskim aferama bliska upravo toj stranci.

Prisjećajući se sastanaka u Ministarstvu gospodarstva, Grbić je rekao da mu se činilo kako je Polančec želio ostaviti dojam benevolentne i prijateljske osobe koja je spremna pomoći. Polančec se, kaže, na sastancima nikada nije interesirao za Rončevića i "slučaj kamioni", ali ga je zanimala "afera Spice" u kojoj on tada nije bio osumnjičen, ali je policija istraživala menadžere iz Podravke.

Kada je doznao u kojem pravcu ide slučaj, Polančec je na trećem sastanku postao izravniji i, kako je ustvrdio Grbić, otvoreno zatražio da policija napravi "prekid od 30 dana", rekavši da mu je to vrijeme nužno da "popegla sve stvari". "Pritom je bio vrlo ljut jer kao potpredsjednik vlade nije znao kad će odgovorni biti uhićeni", dodao je Grbić. Grbić motive "Polančecovih podmetanja" nije želio komentirati, već je kazao da je u tijeku "nekoliko zahtjevnih policijskih istraživanja" koja bi uskoro mogla rasvijetliti o čemu je riječ.


21.05.2011. 17:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh