« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina
ČIŠĆENJE DOMAĆIH NEPRIJATELJA

TIto osobno odobrio poratne likvidacije?

Tito je 1945. godine odobrio poratne likvidacije, za što je dobio Staljinove pohvale, neki su od detalja iz najnovije knjige slovenskog povjesničara Jože Pirjevca

Fotografija vijesti
Više o

Tito

,

likvidacije

,

povijest

,

jugoslavija

Knjiga "Tito i drugovi" (Tito in tovariši) na 750 stranica teksta i fotografija donosi dosad najdetaljniji pregled Titove ratne, političke i državničke karijere, nove detalje iz privatnog života, njegov odnos sa suradnicima poput Đilasa i Kardelja, ali i niz do sada nepoznatih pojedinosti i svjedočenja, te materijale iz privatnih i državnih arhiva. "To nije apologija niti osuda, Tita sam u knjizi želio prikazati onakvim kakav je bio, pripremao sam je 30 godina", rekao je Pirjevec u razgovoru za ljubljansko "Delo".

Iako je nesumnjivo bio "diktator", u cjelini gledano, Tito je iskazivao odlike "pragmatičnog i hrabrog" vođe, a znao se prilagoditi svakoj situaciji, no počinio je mnoge pogreške, a izravno je odgovoran za masovne likvidacije političkih protivnika i "neprijateljskih" vojski nakon završetka rata.

"Očito je da je Tito u likvidacije bio osobno upleten", ustvrdio je Pirjevec. Kao argument toj tezi iznosi svjedočenje prvog sovjetskog ambasadora u Jugoslaviji 1945. Ivana V. Sadčikova, a uz to tvrdi da je Staljin zbog "odlučnosti" u "čišćenju" zemlje od "domaćih neprijatelja" Tita pohvalio.

Tito je međutim, navodi Pirjevec detalje iz knjige, odbio Staljina kad mu je on postavio zahtjev da sovjetska mornarica dobije baze u Puli, Šibeniku i Boki Kotorskoj koje bi bile po izravnom ruskom kontrolom, o čemu postoji dokument u arhivu američke CIA-e iz 1947.

U razgovoru za "Delo" slovenski povjesničar, inače autor niza knjiga o Jugoslaviji, Rusiji, Titu i komunizmu, ustvrdio je da mu je žao što u knjigu koja je izašla ovih dana u nakladi "Cankarjeve založbe" nije uspio uvrstiti podatak do kojega je došao nedavno.

Riječ je, naime, o svjedočenju jednoga od suradnika Stane Dolanca 1980. koji je rekao da su "Dolanc i članovi jugoslavenskog predsjedništva zahtijevali od liječnika da Tita što duže drže na životu, tvrdeći da Sovjeti na bugarsko-jugoslavenskoj granici već izvode tenkovske manevre, pa je potrebno dobiti na vremenu", ustvrdio je Pirjevec za vodeći slovenski list, dodajući da je Jugoslaviju od sovjetske prijetnje navodno spasila intervencija SSSR-a u Afganistanu.

21.05.2011. 17:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh