« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
GROBNICA KRALJEVA

Pola Poljaka misli da Kaczynski nije trebao biti pokopan u Wawelu

Uoči sahrane je prosvjedovalo više od 2.000 ljudi, noseći transparente s natpisima "Wawel kraljevima" i "Sačuvajmo Wawel od oskvrnuća''

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Lech Kaczynski

,

Wawel

,

Maria Kaczynska

,

borba protiv korupcije

,

nominacija

Gotovo polovica Poljaka misli da se pokojnog predsjednika države Lecha Kaczynskog nije trebalo pokopati u kraljevskoj Wawelskoj katedrali, po anketi objavljenoj u četvrtak.

Oko 48 posto ispitanika misli da je posljednje počivalište poljskog predsjednika nije trebalo biti u krakovskoj katedrali, u kojoj se inače sahranjuju poljski kraljevi, pjesnici i revolucionari, a 41 posto smatra da je takva odluka bila ispravna, po anketi dnevnika Wyborcza.

Kaczynski i njegova žena poginuli su u zrakoplovnoj nesreći u Smolensku u Rusiji uz još 94 osobe, među kojima su visoki politički i vojni dužnosnici, i sahranjeni su 18. travnja.

Nekoliko stotina ljudi prosvjedovalo je uoči sahrane, a kontroverza je narušila nacionalno jedinstvo stvoreno nakon nesreće.

U prosvjedima je sudjelovalo više od 2.000 ljudi, noseći transparente s natpisom: "Wawel kraljevima" i "Sačuvajmo Wawel od oskvrnuća".

U gotičkoj Wawelskoj katedrali krunili su se kraljevi, a svećenik Karol Wojtyla, budući papa Ivan Pavao II., održao je u njoj svoju mladu misu. Od 14. stoljeća katedrala je grobnica poljskih kraljeva. (hina/metro-portal)

29.04.2010. 15:51:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh