« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
DAN D

Janša poziva Slovence da glasaju protiv arbitražnog sporazuma

Slovenska demokratska stranka tvrdi da bi ratifikacija sporazuma Sloveniji zauvijek zatvorila teritorijalni pristup otvorenom moru

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Janez Janša

,

Slovenska demokratska stranka

,

SDS

,

arbitražni sporazum

,

referendum arbitražni sporazum

U proglasu objavljenom u četvrtak na internetskim stranicama Slovenska demokratska stranka (SDS), koju vodi bivši predsjednik slovenske vlade Janez Janša, pozvala je svoje pristaše da na referendumu glasuju protiv potvrde ratifikacije arbitražnog sporazuma s Hrvatskom.

SDS pritom navodi više razloga zašto je protiv sporazuma, a među ostalim tvrdi i da će arbitraža o graničnom sporu prosuđivati u prvom redu na temelju međunarodnog prava, a ne temeljem tzv. načela pravičnosti koji bi uvažio povijesne i zemljopisne okolnosti na koje se poziva Slovenija.

Eventualno potvrđivanje ratifikacije arbitražnog sporazuma na referendumu koji će slovenski parlament raspisati u ponedjeljak, a koji će se održati 6. lipnja, značilo bi da se Sloveniji "zauvijek zatvara teritorijalni pristup otvorenom moru".

"Na referendumu ćemo odlučivati o pitanju naše južne kopnene granice i o morskoj granici, o slovenskom teritoriju i slovenskom moru. Riječ je o odluci važnijoj od uobičajenih političkih pitanja, važnijoj i od parlamentarnih izbora koji se održavaju svake četiri godine. Potvrditi arbitražni sporazum na referendumu značilo bi zauvijek zatvoriti Sloveniji teritorijalni pristup otvorenom moru. Tu odluku više nikad ne bismo mogli promijeniti, zato na referendumu treba sudjelovati i zaokružiti riječ protiv", navela je u priopćenju Janšina stranka koja se zauzima za poništenje ratifikacije arbitražnog sporazuma.

Slovenski parlament u ponedjeljak će na izvanrednoj sjednici raspisati referendum na kojemu će slovenski birači odlučivati o tome treba li stupiti na snagu zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma što ga je je parlament prihvatio u ponedjeljak prošlog tjedna.

Prema prijedlogu 86 zastupnika iz svih stranaka podnešenom početkom ovog tjedna, referendum bi se održao u nedjelju 6. lipnja, a birači bi na njemu odgovarali na pitanje "Slažete li se da sporazum o ratifikaciji arbitražnog sporazuma između alade Republike Slovenije i vlade Republike Hrvatske koji je prihvaćen u slovenskom parlamnentu stupi na snagu?"

Budući da je riječ o tzv. naknadnom zakonodavnom referendumu, njegov bi rezultat za vladu bi bio obvezujući, a predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je da će se rezultat poštovati.

Tri slovenske oporbene stranke, među kojima je najjača stranka bivšeg predsjednika vlade, predlažu da Slovenija odustane od arbitražnog sporazuma i da započne nove bilateralne pregovore o granici s Hrvatskom. (hina/metro-portal)

29.04.2010. 15:36:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh