« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
KUBA SE NE PREDAJE

Pola milijuna radnika traži ukidanje američkog embarga

Fidel je poručio da se "neprijatelj ne treba zavaravati da će pokoriti Kubu".

(Corbis)
Više o

Fidel Castro

,

Kuba

,

Raul Castro

,

Havana

,

prvi maj

,

američki embargo

Pola milijuna kubanski radnika u petak je mimohodom obilježilo 1. svibnja na Trgu revolucije u Havani, tražeći ukidanje američkog embarga, a Fidel Castro je u tisku poručio da se "Kuba nikad neće predati".

Predsjednik Raul Castro, Fidelov brat i nasljednik, u tradicionalnoj kubanskoj bijeloj košulji, promatrao je mimohod s tribina, ali nije održao govor.

Sudionici mimohoda nosili su kubanske zastave, slike Fidela i Che Guevare te transparente na kojima je pisalo: "Srušimo genocidni embargo!" i "Ujedinimo se u obrani našeg socijalizma od imperijalizma!"

Svjetskoj gospodarskoj krizi "pridružuju se i posljedice čvrste gospodarske blokade koju već gotovo pola stoljeća provodi američka vlada uporno, ali uzalud, pokušavajući uništiti Revoluciju", rekao je pred mnoštvom Salvador Valdes, glavni tajnik Konfederacije kubanskih radnika, jedinog sindikata u zemlji.

U komentaru koji je u petak objavio kubanski tisak, Fidel (82) je poručio da se "neprijatelj ne treba zavaravati da će pokoriti Kubu", misleći pritom na Sjedinjene Američke Države.

"Mi nismo buntovnici kao što neki misle, ali nismo ni budale koje će lako zavesti oni koji misle da su tržišni zakoni i kapitalistički sustav proizvodnje jedino važni u svijetu", piše Fidel Castro koji se ne pojavljuje u javnosti nakon bolesti i povlačenja s dužnosti u srpnju 2006.

Komentar je objavljen dva dana pošto je Raul izrazio spremnost da o svemu razgovara s Washingtonom, ali ne i o kubanskom političkom sustavu.

SAD traži provedbu demokratskih reforma na Kubi u zamjenu za ukidanje kontroverznog embarga. (hina/metro-portal)

01.05.2009. 18:54:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh