« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
UPS!

Pokušaj vojnog udara u Turskoj, situacija kaotična

Turski CNN izvijestio je da se taoci drže u vojnom stožeru. Izvor iz predsjedničkog ureda kazao je Reutersu kako je predsjednik Recep Tayyip Erdogan na sigurnom

Erdogan je pozvao narod na ulice
Erdogan je pozvao narod na ulice (Screenshot)
Više o

Turska

,

vojni udar

,

Recep Tayyip Erdogan

Vojni udar u Turskoj odvija se prema za sada neutvrđenom scenariju, a kaotična situacija i dalje se razvija..

Turski premijer Binali Yildrim objavio je u petak navečer kako je u Turskoj u tijeku pokušaj rušenja vlade pozvavši sigurnosne snage da "naprave sve što je potrebno", nakon što su tijekom večeri počele stizati vijesti o tome da su zatvoreni mostovi na Bosporu u Istanbulu te da vojni zrakoplovi i helikopteri nadlijeću Ankaru.

Turska državna agencija Anadolu objavila je pak, da je zapovjednik vojnog stožera među taocima vojnih pobunjenika u glavnom gradu Ankari. Turski CNN izvijestio je da se taoci drže u vojnom stožeru. Izvor iz predsjedničkog ureda kazao je Reutersu kako je predsjednik Recep Tayyip Erdogan na sigurnom

"Neki ljudi poduzeli su ilegalne akcije mimo redovnog zapovjednog lanca", kazao je Yildrim obraćajući se na privatnom tv kanalu NTV.

Istodobno je turska vojska objavila u priopćenju da je preuzela vlast u Turskoj, prenosi Reuters.

"Vlada koju je izabrao narod ostaje na dužnosti. Ona će otići samo kada to narod kaže", rekao je turski premijer dodavši da će oni koji stoje iza udara platiti visoku cijenu.

Snimke objavljene na lokalnim tv postajama prikazuju vojna vozila koja su blokirala mostove preko Bospora u Istanbulu i tenkove raspoređene u zračnoj luci. U glavnom gradu Ankari vojni zrakoplovi i helikopteri nadlijeću grad. Reutersov novinar s lica mjesta javio je da je čuo pucnjavu.

Turski dužnosnik rekao je pod uvjetom anonimnosti da su vojnici raspoređeni u drugim turskim gradovima, no nije kazao u kojima.

Turska, članica NATO-a s drugom najvećom vojskom u toj zapadnjačkoj alijansi, jedna je od najvažnijih američkih saveznika u borbi protiv islamske države.

Novinska agencija Dogan izvijestila je da je ravnateljstvo turske policije pozvalo sve policijske snage na dužnost u Ankari.

U međuvremenu, Francuska je od svojih građana u Turskoj zatražila da ostanu u svojim kućama zbog pokušaja vojnog udara, doznaje Reuters iz francuskih diplomatskih izvora.

"Poruka je poslana u kojoj stoji da se ozbiljni događaji odvijaju u Ankari i Istanbulu. Francuske građane zatražili smo da ostanu iza zatvorenih vrata", kazao je francuski diplomatski izvor.

Nakon što je od 2003. godine bio premijer, Erdogan je u 2014. bio izabran za predsjednika države s planovima da izmijeni ustav kako bi dao ceremonijalnoj predsjedničkoj funkciji veću izvršnu moć.

Njegova AK stranka, s korijenima u islamizmu, dugo je imala zategnute odnose s vojskom i nacionalistima u državi koji su utemeljili sekularne principe nakon Drugog svjetskog rata i koji imaju povijest vojnih udara.

16.07.2016. 07:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh