« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
sporna vikendica

Pokrenut će se još jedan postupak protiv Zagorca

Austrijanci su dozvolili da se Zagorcu sudi i za slučaj nezakonite obnove vikendice Antuna Šporera

Fotografija vijesti
Više o

Vladimir Zagorec

,

antun šporer

Dozvolu austrijskih vlasti za pokretanje ovog postupka zagrebački Županijski sud je zatražio jer je Zagorec Hrvatskoj izručen samo zbog zbog krađe dragulja iz sefa Ministarstva obrane.

Ponovno suđenje početkom srpnja zatražio je sam Zagorec, iako se ranije protivio pokretanju tog postupka tvrdeći da je politički motiviran.

Po riječima njegova odvjetnika Zvonimira Hodaka takva je odluka bila motivirana Zagorčevom željom da se slučaj Antun Šporer "skine s dnevnog reda", jer je uvjeren da su optužbe neutemeljene.

Optužnica za Šporerovu vikendicu podignuta je još 2002. kada je i započelo suđenje, no u međuvremenu je predmet prošao kroz ruke četvero sudaca, a glavna je rasprava stalno počinjala ispočetka.

Posljednji pokušaj novog početka suđenja bio je u siječnju 2007.

Uz Zagorca i Šporera na optuženičkoj će se klupi naći i umirovljeni general Matko Kakarigi, bivši Kakarigijev pomoćnik u Upravi za graditeljstvo MORH-a Juraj Vojković i bivši pomoćnik direktora splitskog ACI-ja Leo Kuret.

Prema tvrdnjama tužiteljstva Šporerova vikendica i tenisko igralište u Novigradu obnovljeni su s MORH-ovih 1,1 milijuna kuna 1997. iako ih nije devastirala HV nego srpski pobunjenici za vrijeme okupacije. MORH je, naime, po zakonu mogao financirati obnovu samo onih objekata koje je oštetila HV.

Nakon pokretanja istrage u listopadu 2000. mediji su nagađali da je obnovom vikendice Šporer "nagrađen" jer je, kao vijećnik tada oporbenog HSS-a, "digao ruku" za HDZ i osigurao mu većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Izvor: Hina

10.09.2009. 14:39:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh