« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
UOČI GODIŠNJICE

Pojačano osiguranje oko Tiananmena

Disidenti 'na sigurnom', BBC, Twiter i Hotmail cenzurirani, policija posvuda.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Peking

,

cenzura

,

Tiananmen

,

osiguranje

,

godišnjica gušenja prosvjeda

Uoči dvadesete godišnjice gušenja prodemokratskih prosvjeda na trgu Nebeskog mira u Pekingu, kineske snage sigurnosti patroliraju ulicama grada i samim Tienanmenom na kojem su postavljene stotine policajaca. Na meti vlasti već uobičajeno našli su se i disidenti od kojih je nekima zabranjen ulazak u zemlju, dok su drugi prisiljeni na boravak u kućama.

Reuters javlja kako su na Tienanmenu i ispred Zabranjenoga grada parkirana crna policijska vozila, a policajaci i osiguranje patroliraju među turistima. Vlasti su blokirale i nekoliko internetskih adresa koje su inače dostupne iz Kine, među ostalima i BBC News i društvenu mrežu Twitter te Hotmail, a sve emisije i članci o događajima koji su se odvili 1989. godine, cenzurirani su.

Organizacije za ljudska prava Dui Hua (mandarinski - 'dijalog') kojoj je sjedište u San Franciscu, izvjestila je kako su stotine sudionika prosvjeda u egzilu, tridesetak ih je zbog aktivnosti 1989. još u zatvoru, a ima ih i koji su ponovno u zatvoru jer su nakon odsluženja kazni nastavili takve aktivnosti.

Izvor: Hina

03.06.2009. 21:12:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh