« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
POKUŠAJ NAPADA

Pojačane mjere sigurnosti na letovima za SAD

Europske zračne luke postrožile su provjere putnika na službeni zahtjev ministarstva prometa SAD-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Al Qaida

,

Al-Kaida

,

zrakoplov

,

zračna luka

,

Delta Air Lines

Zračne luke i zrakoplovne tvrtke po Europi brzo su u subotu pojačale mjere sigurnosti na letovima za SAD nakon što je jedan napadač pokušao detonirati eksploziv u zrakoplovu na letu iz Amsterdama za Detroit.

Vlasti u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i Nizozemskoj su postrožile provjere putnika i dodatno ojačale mjere sigurnosti koje su već bile pojačane uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, rekli su dužnosnici.

Mjere su uslijedile nakon službenog zahtjeva američkog ministarstva prometa zračnim lukama u svijetu da pojačaju sigurnost nakon neuspjelog napada 23-godišnjeg Nigerijca na Božić u zrakoplovu Delta Air Linesa.

Britanska grupa BAA koja upravlja zarčnim lukama Heathrow i Gatwick priopćila je da su zrakoplovne tvrtke pojačale sigurnost i da putnici trebaju očekivati kašnjenja. "Putnici koji putuju u Sjedinjene Države trebaju očekivati da će njihove zrakoplovne tvrtke provoditi dodatne sigurnosne provjere prije ukrcaja", rekla je BAA u izjavi.

Potpredsjednik Europske komisije Jacques Barrot je rekao da su europske vlasti u kontaktu sa SAD-om i da će učiniti sve kako bi zračni promet održale sigurnim.

"Ovaj incident još jednom pokazuje da je u borbi protiv terorizma potrebna budnost u svakom trenutku", rekao je.

Uvođenje pojačanih mjera sigurnosti potvrđeno je i u svim ostalim najprometnijim eruopskim zračnim lukama.

British Airways je priopćio da će se putnicima ograničiti unošenje ručne prtljage u zrakoplov na jedan komad i napomenuo da se ta mjera odnosi samo na letove za Sjedinjene Države. (hina/metro-portal)

26.12.2009. 18:38:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh