« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
STALNI SUKOBI

Iranska policija suzavcem tjera pristaše oporbe

Napetosti u Iranu ponovno su visoke nakon smrti vodećeg disidenta Hoseina Ali Montazerija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

iranska oporba

,

Hosein Ali Montazeri

,

Iran sukobi

,

Džaras

,

ISNA

Iranska policija bacila je suzavac u pokušaju da rastjera pristaše oporbe koji su iskoristili vjerski obred u subotu kako bi pokušali oživjeti protuvladine prosvjede u Islamskoj Republici, objavljeno je na Džarasu, internetskoj stranici iranske oporbe.

Iranska oporba također je objavila da je policija napala prostorije novinske agencije ISNA-e, u koju su se tijekom prosvjeda sklonili oporbeni pristaše. Jedan očevidac je izjavio da su najmanje dvije osobe ozlijeđene kada je policija krenula za prosvjednicima u zgradu u kojoj je sjedište agencije.

"Razbili su lubanju jednog djelatnika ISNA-e i pretukli su drugog zaposlenika", kazao je očevidac. Međutim, izgleda da ISNA i dalje normalno radi, a u njezinim izvješćima ne spominje se upad snaga sigurnosti u zgradu.

Šest mjeseci otkako su sporni izborni, na kojima je ponovno izabran predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, uvukli Iran u političko previranje, napetosti su ponovno visoke nakon smrti vodećeg ajatolaha disidenta Hoseina Ali Montazerija.

Montazeri je umro prošle subote u vrijeme napetih pripema za Ašuru 27. prosinca, politički važnog šijitskog vjerskog obreda koji oporbi pruža novu priliku da pokaže svoju snagu. Ašura pada na sedmi dan žalovanja za Montazerijem.

Ašura se slavi desetog dana muslimanskog mjeseca Muharema. Tada je vrhunac oplakivanja smrti imama Huseina koji je poginuo u borbi u 7. stoljeću, a koja je zapečatila podjelu između šijita i sunita. Husein je bio unuk proroka Muhameda.

"Dobro opremljene snage sigurnosti žestoko su se sukobile s pristašama oporbe u različitim dijelovima Teherana", navodi se na Džarasu. "Oporbeni pristaše potražili su zaklon u zgradi studentske novinske agencije... Policija je napala zgradu ISNA-e".

"Policija baca suzavac kako bi rastjerala veliku gomilu na Trgu Imama Huseina... ali ljudi pružaju otpor i uzvikuju parole protiv vlade", također se navodi na Džarasu. Izvješće nema neovisnu potvrdu jer je stranim medijima zabranjeno pratiti prosvjede. (hina/metro-portal)

26.12.2009. 16:54:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh