« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
RASNA NAPETOST

Pogreb Terre'Blanchea prošao uz jake mjere osiguranja

Obitelj pokojnika tražila je od njegovih sljedbenika da pokop protekne normalno i da se ne pretvori u političku manifestaciju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

crnci

,

pogreb

,

Eugene Terreblanche

,

AWB

,

bjelci

Tisuće pristaša ekstremne desnice okupile su se u petak u reformističkoj crkvi u južnoafričkom mjestu Ventersdorpu, na pogrebu ubijenoga radikalnog južnoafričkog vođe Eugenea Terre'Blanchea, koji je održan uz vrlo jake mjere osiguranja.

Obitelj pokojnika tražila je od njegovih sljedbenika da pokop protekne normalno. "To će biti normalan pogreb, a ne politička manifestacija. To je zatražila obitelj", izjavio je za radijsku postaju SAFM Pieter Steyn, glasnogovornik AWB-a, pokreta koji je utemeljio Terre'Blanche. "Od svojih smo članova zatražili da poštuju taj zahtjev", dodao je.

Stotine pristaša Pokreta afrikanerskog otpora (AWB) u maskirnim odorama i bijeli farmeri stvorili su dug red ispred afrikanerske protestantske crkve uoči početka obreda.

Među nazočnima u crkvi bio je i Bekhi Cele, načelnik južnoafričke policije, koja je u Ventersdorpu razmjestila velik broj svojih pripadnika kako bi spriječila bilo kakvo povećanje napetosti tijekom pogreba radikalnog vođe, kojeg su u subotu do smrti zatukla, kako se pretpostavlja, dvojica njegovih težaka.

To je ubojstvo oživjelo rasne napetosti u zemlji u kojoj je boja kože razlikovni čimbenik i 16 godina nakon propasti apartheida, a zbog opterećujućeg nasljeđa AWB-a, koji je u početku 90-ih godina prošlog stoljeća organizirao brojna ubojstva, nastojeći spriječiti nadolazeće promjene. Eugene Terre'Blanche nakon vjerskog obreda bit će pokopan na svojoj farmi, desetak kilometara udaljenoj od Ventersdorpa. (hina/metro-portal)

09.04.2010. 17:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh