« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SVEMIRSKA POSLA

Dvojica astronauta započeli popravke na ISS-u

To je prvi od tri predviđena izlaska u svemir tijekom 13-dnevne misije Discoveryja, a preostala dva planirana su za nedjelju i utorak

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Međunarodna svemirska postaja

,

astronauti

,

popravak

,

ISS

Dvojica astronauta iz američkog svemirskog shuttlea Discoveryja Clay Anderson i Rick Mastracchio u petak su prvi put izašli u svemir kako bi obavili potrebne radove na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), objavile su agencije.

Dvojica iskusnih astronauta u svemirskom će vakuumu tijekom šest i pol sati raditi na zamjeni praznog spremnika amonijaka punim i neispravnog žiroskopa ispravnim. Amonijak se koristi u sustavu hlađenja ISS-a. Također bi trebali prikupiti i rezultate znanstvenog pokusa izvedenog u jednom japanskom laboratoriju, piše AFP.

U četvrtak je posada Discoveryja počela istovarivati modul talijanske izrade Leonardo, kojim je na ISS dopremljeno osam tona razne opreme, uključujući mali studio za fitness za posadu ISS-a, promatrački modul opremljen kamerama i senzorima i veliki broj znanstvenih instrumenata, piše AP.

Discovery je iz Cape Canaverala lansiran u ponedjeljak, a uz ISS je pristao u utorak ujutro. To je jedna od posljednjih misija američkih shuttleova, koji će zbog dotrajalosti krajem ove godine biti stavljeni izvan funkcije. Dotad su planirane još tri misije, a poslije toga će smjene posade na ISS-u obavljati samo ruska letjelica Sojuz. (hina/metro-portal)

09.04.2010. 13:45:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh