« Glazba
objavljeno prije 14 godina
ISTINA NAKON 28 GODINA

Ivo Pogorelić traži odgovore nakon 28 godina

Naš slavni pijanist želi znati zašto je izgubio na Chopinovu natjecanju koje ga je proslavilo u svijetu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Neja Markičević, CROPIX)
Više o

Ivo Pogorelić

,

Chopinovo natjecanje

,

Albert Grudzinski

Hrvatski pijanist Ivo Pogorelić želi da organizatori prestižnog Chopinova natjecanja u Varšavi objave obrazloženje ocjenjivačkog suda koji je 1980. izazvao veliku kontroverzu uskrativši mu kvalifikaciju u finale.

"Želim znati istinu, osloboditi se sjene koja me prati od tog natjecanja. Ne mogu shvatiti zašto sam, kao laureat natjecanja Casagrande u talijanskom Terniju i Međunarodnog natjecanja u Montrealu, bio tretiran na taj način u Varšavi", rekao je slavni pijanist, kako u ponedjeljak prenosi poljski dnevnik Rzeczpospolita.

Pogorelić paradoksalno duguje svoj renome tom neuspjehu u Varšavi.

U znak prosvjeda, pijanistica Martha Argerich, članica ocjenivačkog suda i bivši laureat tog natjecanja, podnijela je ostavku, smatrajući da je Pogorelić genij, i napustila Varšavu.

Jednako je postupio i britanski pijanist Louis Kentner, stručnjak za Chopina i Liszta, također član ocjenjivačkog suda, ali kako bi podržao konzervativniju stranu koja nije cijenila njegov stil.

"Nitko ne može dovoditi u pitanje odluke ocjenjivačkog suda koje su konačne, poput sudskih", rekao je direktor Instituta Chopin Albert Grudzinski, organizator natjecanja u to doba.

"Što želi poslije 28 godina, novi skandal", upitao se.

"Institut nije dobio njegov formalni zahtjev s tim u vezi. U povijesti natjecanja, koje se organizira od 1927., to još nitko nije tražio"Albert Grudzinski, organizator

Pogorelić (50) je to izjavio tijekom posjeta Varšavi, kojim je izazvao novu polemiku.

Pozvan na Chopinov festival, u petak je u posljednji trenutak odbio izvesti Chopinov Nocturno i jednu sonatu kako je bilo predviđeno, odvsiravši samo Koncert br. 2 Sergeja Rahmanjinova.

Kritike u medijima bile su loše, no publika ga je pozdravila ovacijama. (HINA)

19.08.2008. 09:57:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh