« Fun
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
STVARNO FASCINANTNO

Pogledajte 90 godina stari mobitel

Eve's Wireless prvi je mobilni telefon na svijetu koji je napravljen i isproban još 1922. godine

Ovako je izgledao prvi mobitel
Ovako je izgledao prvi mobitel (Screenshot YouTube)
Više o

prvi mobitel

,

Eve's Wireless

,

British Pathe

Nakon gledanja ovog videa pitat ćete se što se čekalo do sada, no na to pitanje odgovor, nažalost, nemamo. Naime, do nedavno se računalo da je prvi poziv s mobilnog telefona obavljen 17. lipnja 1946. godine u automobilu u St. Louisu, korištenjem Bellovog Mobile Telephone Service.

Ipak, u arhivi tvrtke British Pathe pronađena je snimka poziva s mobilnog telefona iz daleke 1922. godine. Radi se o prvom telefonu kojim ste mogli nekoga nazvati šetajući parkom. 

Naravno, postojala su i neka relativno bizarna ograničenja poput uzemljenja napona na obližnjem hidrantu, antena je bila omotana oko povelikog kišobrana, no svejedno ste mogli zvati van kuće.

Nakon duge analize prošle je godine zaključeno da se radi o autentičnoj snimci i pravom aparatu, pa eto, pogledajte kako je to bilo imati iPhone 5 pred devedeset godina:

AKO STE među onima koji su bili vrlo uzbuđeni iščekujući novi iPhone, koji je od danas krenuo u prodaju diljem svijeta, možete zamisliti kako su se 1922. godine osjećali korisnici nakon što je svijetu predstavljen prvi "mobilni telefon".

Kako prikazuje film iz arhive tvrtke British Pathé, Eve's Wireless bio je prvi telefon koji je ljudima omogućavao da šeću ulicom dok zovu nekoga, prenosi Daily Mail. 

Njegova je antena bila toliko velika da je bila omotana oko kišobrana, a kako bi se prizemljio napon morao je biti prikopčan na hidrant, ali i unatoč tome ovo je otkriće promijenilo dotadašnju povijest mobilnih telefona, iako se kao datum prvog telefonskog poziva uspostavljenog putem mobilnog telefona još uvijek navodi 17. lipnja 1946.  

Stručnjaci tvrde da je snimka otkrivena prošle godine autentična i da je tehnologija prikazana u njoj stvarna, a glasnogovornik British Pathea dodao je da je ovo otkriće zapanjilo tehnološki svijet kad je film otkriven u arhivi.

21.09.2012. 18:04:08
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Anony Mous
    22.09.2012. 00:06
    prejebeno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh