« Život
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
OD PRAPOČETAKA

Pogledajte 11 milijardi godina u prošlost

Radi se o najvećoj i najdetaljnijoj 3D mapi svemira

Fotografija vijesti
Više o

svemir

,

svjetlost

,

mapa

,

kvazar

Naime, znanstvenici su proučavali najsvjetlije objekte na nebu, kako bi stvorili najsloženiju sliku svemira dosad. S obzirom da svjetlosti trebaju tisućljeća da stigne do Zemlje, slika također predstavlja prozor u prošlost staru 11 milijardi godina, kada su se galaksije tek počele formirati i stvarati velika jata.

Prijašnje slike također su koristile galaksije pri mapiranju svemira, ali su prikazivale svemir star samo 7 milijardi godina. Ova mapa mogla bi otključati misterije širenja svemira i prirode tamne energije koja to potiče. Mapu su sastavili znanstvenici koji rade na projektu SDSS (Sloan Digital Sky Survey), a koji su proučavali 14,000 kvazara, ekstremno svijetlih nebeskih tijela kojima energiju daju crne rupe.

Kako svjetlo iz kvazara putuje prema Zemlji, osvjetljava oblake intergalaktičkih plinova vodika, koji ga pak apsorbiraju kao određene valne dužine. Ovo stvara mutnu sliku, koja se zatim pojašjava bojama - crveno pokazuje područja kroz koja je prošlo više plina, dok plavo područja kroz koja je prošlo manje. Ovaj neregularni model svjetlosti kvazara poznat je kao "Lyman-alpha šuma".

04.05.2011. 13:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh