« Kultura
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
OSVRT

Pogled kroz valove Ive Kličinovića

Morski krajolici Ive Kličinovića najčešće donose na platnima raznolika lica morskih mijena, ljutnju, bijes, buku, valove, pjenu, pogibelj, neshvatljivu moć

Ivo Kličinović fasciniran je morem
Ivo Kličinović fasciniran je morem (Miroslav Pelikan)
Više o

izložba

,

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Ivo Kličinović

Ivo Kličinović, slikar s otoka Brača, vrlo aktivni umjetnik, sredinom srpnja ove godine predstavlja se s novim ciklusom slika, ulja na platnu srednjeg formata u galeriji crkve. sv. Ante u Postirama posvećenog moru - nepotrošivom, vječnom motivu.

Morski krajolici Ive Kličinovića najčešće donose na platnima raznolika lica morskih mijena, ljutnju, bijes, buku, valove, pjenu, pogibelj, neshvatljivu moć.

More Ive Kličinovića toliko na slikama djeluje živo, gotovo da čujemo valove, osjećamo pjenu koja izlijeće izvan okvira i ostavlja nas u čudu.

Modrina mora ispresijecana brojnim valovima koji se ustremljuju uvis (možda željeći jednom dotaknuti samo nebo), vodena masa koja se grčevito giba između kamene obale i otoka u blizini, sjujurujući se prema pučini, gonjena silnim vjetrom, koji se pak okrutno ustremljuje na uznemirenu vodu.

To su te dramatične scene, često i svakodnevne, na moru, na kopnu, na otoku, na planini, sve u neposrednoj blizini mora o čijoj moći možemo samo nagađati i duboko se u sebi moleći, da se napokon smiri i opusti.

Kličinovićevo more nije bezizražajna masa koja se gotovo i ne pomiče, samo se nekako neprirodno plavi, ono je vitalno, prepuno energije, nesavladivo i mnogima neshvatljivo, nerazumljivo.

Tu ljutitu ljepotu mora, razljućene i bijesne igre valove, bura što prelijeće i nadigrava se s morem, zviždi i opominje, kako je samo ona jedini vladar, koliko god se tome u ovim danima more opiralo i bunilo se.

Izvanrednim scenama, kojima je počašćen promatrač, gledajući kroz valove, mogu svjedočiti i posjetitelji na najnovijoj izložbi slika Ive Kličinovića, i doista uživati u ljepotama morskoga krajobraza, jedinstvenoj naturi.

Novi ciklus s motivima mora Ive Kličinovića vrlo je kvalitetan, njegovo je more beskrajno, nesavladivo i vječno.

Piše: Miroslav Pelikan
10.07.2018. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh