« Biznis
objavljeno prije 9 mjeseci i 25 dana
ANALIZA

Poduzetnici u Hrvatskoj svoje poslovanje ocjenjuju četvorkom

Rezultati istraživanja objavljeni su u sklopu projekta Uplift koji i u trećoj sezoni nudi besplatnu edukaciju za poduzetnike, a natječaj za stipendije je otvoren do 1. listopada

Uplift akademija
Uplift akademija (Arhiva)
Više o

poslovanje

,

analiza

Poduzetnici u Hrvatskoj zadovoljni su svojim poslovanjem, baš kao što i optimistično dočekuju budućnost. Unatoč izazovnim godinama ponajviše zbog ekonomsko-geopolitičke situacije, pozitivizam, kad je poduzetništvo u pitanju, je na visokom nivou, pokazalo je to veliko istraživanje koje je u svibnju i lipnju ove godine proveo Ipsos za Mastercard u povodu predstavljanja treće sezone projekta Uplift namijenjenog razvoju mikro, malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj. Gotovo polovica poduzetnika u Hrvatskoj svoje poslovanje bi ocijenila školskom ocjenom vrlo dobar, a zadovoljstvo i kvaliteta zaposlenika te odnos s dobavljačima aspekti su s kojima su poslodavci najzadovoljniji.

Naime, 43,6% ispitanih poduzetnika svom poslovanju daje ocjenu 4 (na skali od 1 do 5), njih 26,1% svoje poslovanje ocjenjuje trojkom, a 20,7% daje svom poslovanju ocjenu odličan.

Čak 96,3% poduzetnika smatra da je najvažniji segment za uspješno poslovanje kvaliteta zaposlenika, dok je drugo mjesto po važnosti sa 93,8% zauzelo zadovoljstvo zaposlenika. Poslodavci smatraju da su im od velikog značaja za uspjeh poslovanja zakonska regulativa te broj korisnika njihovog proizvoda odnosno usluge. Zanimljivo, kao najmanje važnu stavku za uspjeh poslovanja navode odnos s jedinicama lokalne samouprave.

Pitani da školskim ocjenama ocijene zadovoljstvo pojedinim segmentima svog poslovanja, poslodavci su najveće zadovoljstvo pokazali kvalitetom zaposlenika. Njih 39,8% je kvalitetu svojih zaposlenika ocijenilo čistom peticom, a 38,2% im je dalo ocjenu vrlo dobar. Čak 76% ispitanika je odnosu s dobavljačima dalo ocjenu vrlo dobar ili odličan, a treće mjesto na ljestvici stvari s kojim su poduzetnici najzadovoljniji zauzelo je zadovoljstvo zaposlenika. U najmanjoj mjeri su zadovoljni suradnjom s jedinicama lokalne samouprave i cijenom sirovina.

Žene poduzetnice optimističnije od muških kolega

Istraživanje je osim trenutnog pogleda na poduzetništvo donijelo i uvid u očekivanja poduzetnika u naredne dvije godine, a ono je pokazalo da 61% njih očekuje bolje poslovanje tvrtke, dok 11% njih očekuje negativan trend. Zanimljivo je da nešto optimističniji pogled na budućnost imaju žene nego muškarci, a gledano po dobi, najoptimističniji poduzetnici su oni između 27 i 40 godina (77,2%).

Poslodavci koji rade u sektoru turizma i ugostiteljstva su značajno pozitivniji glede budućnosti, čak 77% njih smatra da će u naredne dvije godine poslovanje tvrtke biti bolje.

Broj korisnika proizvoda ili usluga i opće poslovanje tvrtke percipiraju se kao aspekti koji će u narednih dvije godine biti malo ili puno bolji nego što su sad, a s druge strane poduzetnici ne očekuju pozitivne promjene u cijenama sirovina, odnosu s financijskim institucijama i suradnjom s jedinicama lokalne samouprave.

U Lici i Banovini poduzetnici pokazuju indikaciju pozitivnije percepcije poslovanja tvrtke u narednih dvije godine u aspektima zakonske regulative, dostupnosti sirovina, cijene sirovina, kvaliteta zaposlenika, brojem korisnika proizvoda/usluga te usmjerenosti na ekološku, društvenu i etičku odgovornost u poslovanju. Poslodavci u Hrvatskom Primorju i Istri očekuju nešto lošije poslovanje u aspektima kvalitete zaposlenika i zadovoljstvo zaposlenika.

Fokus na digitalizaciji poslovanja

Uz zadovoljstvo zaposlenika kao i njihovu kvalitetu, poduzetnici navode kako će u naredne dvije godine jednako važan aspekt poslovanja biti digitalizacija poslovanja (prosječna ocjena 3,8) koja uključuje razvoj web shopa, informatizaciju poslovnih procesa, prihvat različitih (digitalnih) načina plaćanja i slično.

Razvoj tehnologije sve snažnije utječe na način poslovanja, a ispitani poduzetnici u Hrvatskoj navode da je blockchain vrsta tehnologije s kojom su najmanje upoznati (32,8% ispitanih) te očekuju najmanji utjecaj te tehnologije na poslovanje tvrtke. Uređaji koji prikupljaju i međusobno razmjenjuju podatke (IoT) te cloud (informatičko okruženje za rad i arhiviranje podataka) poduzetnici navode kao tehnologije od kojih očekuju najveći utjecaj na poslovanje svoje tvrtke u sljedeće tri godine. Zanimljivo je da čak 38,2% ispitanih smatra kako im umjetna inteligencija (AI) neće utjecati na poslovanje u naredne tri godine.

Prijave za treću sezonu Uplift akademije traju do 1. listopada

Kako bi učinio mikro, male i srednje poduzetnike, s fokusom na one u segmentu turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti, što otpornijima na izazove na tržištu te kako bi im se pružili potrebna znanja i vještine za daljnji razvoj i implementaciju poslovnih ideja, Mastercard je 2021. godine pokrenuo projekt Uplift koji sada ulazi u svoju treću sezonu. Cilj je projekta stvaranje poduzetnika koji kroz obrazovanje dobivaju alate za postizanje konkurentnosti u digitalno doba. Upravo je zato u sklopu projekta u suradnji s Algebrom pokrenuta Uplift akademija, sveobuhvatni obrazovni program namijenjen MMSP. Dosad je kroz akademiju prošlo 72 poduzetnika iz svih dijelova Hrvatske, a od danas do 1. listopada 2023. svi zainteresirani vlasnici mikro, malih i srednjih poduzeća iz područja turizma, ugostiteljstva, uslužnih i pripadajućih djelatnosti mogu prijaviti sebe ili svoje zaposlenike na natječaj za stipendije putem obrasca dostupnog na uplift.hr.

Osigurane su 32 stipendije za polaznike koji će osim edukacije kroz deset modula (Leadership, Digitalna transformacija: Primjenom modernih tehnologija do poslovnog uspjeha, Design thinking u turizmu, Održivo upravljanje destinacijom, Održivi turizam, Ekonomija doživljaja - budućnost razvoja turizma, Platforme i poslovni modeli temeljeni na internetu stvari (IoT), Četvrta industrijska revolucija i industrija 4.0, Posvećenost rastu i rezultatima, Korisničko putovanje) od studenog ove godine do ožujka 2024. raditi u timovima pod vodstvom mentora te razvijati vlastite projekte koje će na kraju akademije prezentirati potencijalnim investitorima, a pobjednički tim očekuje i novčana nagrada.

„Treća generacija Upliftera je pred nama. Prošlogodišnji Net promoter score iznosi 89% što je fantastičan rezultat. S obzirom da se radi o mjeri zadovoljstva polaznika s jedne strane te lojalnosti korisnika da preporuče Uplift akademiju s druge strane, rekao bih da imamo jako dobar 'proizvod'. Bez obzira na ovako dobre rezultate, za novu školsku godinu pripremamo neke manje izmjene u nastavnom programu. I dalje je fokus na digitalnoj transformaciji te zelenoj tranziciji mikro malih i srednjih poduzeća koji djeluju u području turizma. Uz sve to jako nam je važno da polaznici prođu teme iz područja leadershipa, HR-a, marketinga, inovacija što će im također značajno pomoći u proširivanju znanja kako bi bili uspješniji u svakodnevnom poslovanju", istaknuo je Igor Kundić, član Uprave Algebre.

Kundić kaže i kako ga veseli što su polaznici u anketama nakon održane edukacije nerijetko spominjali riječ „održivost" što pokazuje da ih je Uplift akademija senzibilizirala i osvijestila koliko je biti održiv ključno za buduće poslovanje. Iz tog razloga će se u trećoj sezoni akademije održivost još više vezati za nastavne planove.

Uplift akademija za javnu upravu - novost treće sezone

U trećoj sezoni Uplifta planirane su i nove aktivnosti.

„Reakcije prve dvije generacije polaznika Uplift akademije, njihovi kasniji poslovni pomaci i uspjesi nam jasno pokazuju da je ovakva vrsta edukacije bila potrebna mikro, malim i srednjim poduzetnicima. Sada, u trećoj sezoni radimo i korak dalje, odnosno planiramo početkom iduće godine provesti Uplift akademiju za javnu upravu, prvu takve vrste u Hrvatskoj. Svjesni smo značajnog utjecaja koji lokalna javna uprava ima na poslovno okruženje, stoga osnaživanje ključnih ljudi gradova i općina znanjima i vještinama vezanim uz digitalnu transformaciju, zelenu tranziciju i upravljanje podacima pridonosi stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja za male poduzetnike", istaknula je Gea Kariž, direktorica Mastercarda u Hrvatskoj.

Ključno komunikacijsko mjesto za brojne intervjue s relevantnim sugovornicima kao i za članke o poduzetništvu, poslovanju, digitalizaciji i srodnim temama ostaje uplift.hr, a u trećoj sezoni se nastavljaju i Uplift razgovori s Idom Prester.

07.07.2023. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh