« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
KAKVA ONO ORGANIZACIJA?

Podignuta optužnica protiv HDZ-a!

Prvi puta u povijesti hrvatskog pravosuđa jedna stranka našla se na optuženičkoj klupi

HDZ je optužen za povezivanje u kriminalnu skupinu
Više o

HDZ

,

Ivo Sanader

,

USKOK

,

Ratko Maček

,

optužnica

,

Mladen Barišić

,

afera fimi media

,

Branka Pavošević

,

Bojan Dimić

USKOK je podigao optužnicu za aferu Fimi medija, kako je priopćeno na njihovim internetskim stranicama. Optužnica je podignuta protiv biranih likova: Ive Sanadera, Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Branke Pavošević, Nevenke Jurak, Anite Lončar, Bojana Dimića, Hrvatske demokratske zajednice i trgovačkih društava Fimi Media, Ani-Lon i Onida.

Navedenu se nestašnu ekipicu tereti za počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe položaja i ovlasti u pomaganju.

Grincha Ivu Sanadera tereti se da je organizirao suoptuženike, povezao ih u kriminalnu skupinu s ciljem pribavljanja osobne koristi, te prikupljanja "crnih fondova" za financiranje HDZ-a. Sanader je, stoji u Uskokovoj optužnici, osobno i uz Barišićevo posredstvo predstavnicima državnih firmi naredio da posluju s Fimi-medijom.

Uskok navodi da je Sanader takve direktive izdavao u više navrata, s naglaskom na sastanku u vladi održanom 4. travnja 2007. godine. Uz to, Sanaderu se stavlja na teret da je s Nevenkom Jurak dogovorio da će Fimi-media dio novca koji će izvlačiti iz državnih poduzeća predavati Mladenu Barišiću.

Barišiću je bila namijenja uloga torbara, koji je trebao harač nositi Ivi Sanaderu i ostatku ekipe koju je Sanader držao u milosti. 

Najzanimljivi dio je sljedeći:; "Dijelom tako dobivenog novca će se, po nalogu prvookrivljenika Ive Sanadera, vršiti plaćanje u korist okrivljene Hrvatske demokratske zajednice", priopćio je Uskok. Sanadera, Barišića i Mačeka također se tereti za prikupljanje ilegalnih donacija za financiranje HDZ-a. Radi se o 15.335.800,00 kuna, koje računovotkinja Branka Pavošević, po Sanaderovu nalogu, nije iskazala u poslovnim knjigama stranke.

Za plaćanje su bili zaduženi, prema USKOK-u, Branka Pavošević, Mladen Barišić i Ratko Maček. Vrijedni uskoci izračunali su u lipu tko je koliko spremio u džep: Sanader barem 15 milijunčića kuna, a veselo društvo u "stranci čistih ruku" najmanje 31.609.564,62 kune.

Omastili su se i posrednici, Nevenki Jurak stavlja se na teret barem 2.5 milijuna kuna, Aniti Papeš-Lončar najmanje 2 milje, a Bojanu Dimiću 1.8 milijuna. Fimi-media je na računu usput zadržala skoro 12 milijuna kuna, a Ani-Lon skoro 6 milijuna, kako kaže optužnica.

Mega sramota za ovu zemlju dogodila se par sati ranije, kad je predsjednica navedene "stranke čistih ruku" potpisala pristupni ugovor s Europskom unijom. Nevjerojatno......

 

09.12.2011. 15:43:16
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Noćna dostava
    10.12.2011. 03:02
    Ivo je lijepo rekao kako on manje više uopće ne poznaje optužene, skoro, pa nikad ih nije vidio.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh