« Život
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
DANKO NIKOLIĆ

Pod vodstvom hrvatskog stručnjaka probijen kod za izmjenu informacija u mozgu

Otkriveno je da način na koji mozak "obrađuje" informacije nije ni po čemu sličan računalu

(Dreamstime)
Više o

Danko Nikolić

,

mozak

Istraživački tim s Max Planck instituta u Frankfurtu pod vodstvom hrvatskog znanstvenika Danka Nikolića probio je kod za izmjenu informacija u mozgu.

Rezultati toga istraživanja objavljeni su danas u poznatome znanstvenom časopisu PloS Biology, javio je Hini hrvatski znanstvenik iz Frankfurta.

Otkriveno je da način na koji mozak "obrađuje" informacije nije ni po čemu sličan računalu. U računalu se informacije procesiraju kao na pokretnoj traci, jedan podatak za drugim.

U mozgu, međutim, nove informacije ne brišu stare, već takve informacije interreagiraju, što među ostalim omogućava i razumjevanje tzv. ikoničke memorije zahvaljujući kojoj ne primjećujemo da se film sastoji od kratkotrajnih slika između kojih postoje duži tamni prekidi.

Da bi razumjeli komunikaciju među moždanim stanicama, znanstvenici su kombinirali njihovu aktivnost sa stanicama simuliranim pomoću posebnog programa na računalu.

Tako su tijekom istraživanja, koje je trajalo sedam godina, stanice simulirane na računalu učile kako izlučiti informacije iz bogate aktivnosti snimljene u mozgu, navodi utjecajni časopis PloS Biology u izvještaju o tom istraživanju, koje je provedeno u suradnji Max Planck Instituta u Frankfurtu i Tehničkog Univerziteta u Grazu.

Otkrića imaju i praktičan značaj. Od nedavno se razvijaju tehnologije upravljanja uređajima kroz direktnu vezu mozga s računalom, bez pokretanja udova ili bilo kojih mišića (cyborg technologies; brain-machine interfaces). Te tehnologije trebaju pomoći nepokretnim pacijentima koji su zbog bolesti ili nesreće izgubili svaku mogućnost pokreta.

Rezultati istraživanja Danka Nikolića i suradnika ukazuju na tip informacija u moždanoj aktivnosti na koje se takvi uređaji trebaju oslanjati. (hina/metro-portal)

22.12.2009. 15:42:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh