« Kultura
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
DLJI

Počinju 63. Dubrovačke ljetne igre

Do 25. kolovoza pred međunarodnim auditorijem nastupit će više od 2000 umjetnika iz dvadesetak zemalja svijeta

Počinju Dubrovačke ljetne igre
Počinju Dubrovačke ljetne igre (Arhiva)
Više o

Dubrovačke ljetne igre

,

Dora Ruždjak-Podolski

,

Joško Juvančić

Podizanjem festivalske zastave na Orlandov stup 10. srpnja svečano će se otvoriti 63. Dubrovačke ljetne igre, jedan od najstarijih i najuglednijih europskih ljetnih festivala. Do 25. kolovoza pred međunarodnim auditorijem nastupit će više od 2000 umjetnika iz dvadesetak zemalja svijeta koji će na desetak scenskih i ambijentalnih lokacija renesansnog grada Dubrovnika izvesti više od 70 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u hotelu Excelsior.

Na konferenciji su govorili intendant Igara dr. sc. Ivica Prlender, direktorica dramskog programa Dora Ruždjak Podolski, direktor glazbenog programa Ivan Repušić, gradonačelnik grada Dubrovnika Andro Vlahušić te član uprave Vipneta Mario Cvitković.

Ovogodišnje Otvaranje slijedit će dugogodišnju tradiciju tog ceremonijala. Redatelj Joško Juvančić Jupa dovest će u prostor ispred crkve sv. Vlaha povijesne likove Dubrovačke republike: kneza, vijećnika, kančeljera, notara, admirala i druge evocirajući na taj način tisućljetnu povijest Grada. Tu je i dubrovački puk kojeg predstavlja Folklorni ansambl Linđo, te Držićev Negromant i Vojnovićev Orsat sa slavnim monologom o dubrovačkoj slobodi.

U taj tradicijski kontekst dovest će se i izvođači ovogodišnjih dramskih izvedbi koje svojom suvremenom i modernom interpretacijom svjetskih i domaćih klasika obogaćuju ovogodišnji dramski program. Podizanje zastave Libertas i Himna slobodi u izvođenju Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Zagrebačke filharmonije te tri zbora na najljepši će način ukazati na značaj i smisao ovogodišnjeg festivala.

- Desetljećima stvarana artistička prepoznatljivost dubrovačkog festivala, u svojim temeljnim određenjima ostaje, naravno, ista: ambijentalnost i Grad kao jedinstveno susretište najboljih hrvatskih i svjetskih umjetnika. Upravo zahvaljujući iznimnoj kvaliteti programa i vjernosti festivalske publike zadržali smo potporu stalnih financijera na čelu s generalnim sponzorom Vipnetom i u ovim kriznim vremenima - rekao je Ivica Prlender, intendant Dubrovačkih ljetnih igara.

- Veseli nas što smo već 12. godinu zaredom generalni sponzor ovog najprestižnije kulturne manifestacije koja Hrvatsku postavlja u središte kulturne karte Europe i svijeta. Uz potporu organizatorima, ponovno smo zajednički pripremili poseban Vip program u kojem će se naći šest izrazito atraktivnih glazbenih događanja, a na našoj Facebook stranici ljubitelji umjetnosti moći će osvojiti ulaznice za čak 10 predstava. Uvjeren sam da će i 63. izdanje Igara ispuniti sva očekivanja vjerne publike i gostiju - rekao je Mario Cvitković, član Uprave Vipneta.

Dramski program donosi tri premijerna naslova trojice uglednih redatelja kojima je ovo prva suradnja s Igrama. Od premijernih dramskih naslova bit će izveden autorski rad kazališnog umjetnika Saše Božića pod nazivom „SKUP: IGRE" u suradnji s Art radionicom Lazareti, Euripidov antički klasik „Medeja" u režiji eminentnog slovenskog redatelja Tomaža Pandura i u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem iz Zagreba na Lovrjencu te Büchnerovo remek-djelo o Francuskoj revoluciji „Dantonova smrt" u režiji najnagrađivanijeg hrvatskog redatelja Olivera Frljića na tvrđavi Sv. Ivan.

- Osim spisateljske kvalitete ništa u ovogodišnjim premijerama neće ići poznatim, sigurno utabanim stazama. Čini se da sva 3 projekta podrazumijevaju faktor visokog umjetničkog rizika i hrabrog propitivanja aktualnog momenta, što je kazalištu najvažnija zadaća, izjavila je Dora Ruždjak Podolski, direktorica dramskog programa Igara.

Već tradicionalno, Igre će ugostiti Studentski teatar Lero, ovaj put s „Mjesečinom za Lady Macbeth" dubrovačkog autora Milana Milišića, a u režiji Davora Mojaša koja će biti premijerno prikazana upravo na Igrama. Festivalsku publiku očekuju i dvije prošlogodišnje dramske uspješnice: Sofoklov „Kralj Edip" u režiji Eduarda Milera u parku Umjetničke škole te Stullijeva komedija „Kate Kapuralica" redatelja Daria Harjačeka ispod Sv. Marije. U Dubrovniku će se tako i ove godine okupiti dramski ansambl sastavljen od najboljih hrvatskih glumaca poput Alme Price, Sretena Mokrovića, Mislava Čavajde, Jelene Miholjević, Milana Pleštine, Vilija Matule, Filipa Juričića, Bojana Navojeca, Livija Badurine, Ivane Roščić, Doris Šarić Kukuljice i brojnih drugih.

Glazbeni program 11. srpnja otvara Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem velikog ruskog i svjetskog dirigenta Dmitrija Kitajenka s violončelisticom Monikom Leskovar, a opernim gala koncertom 25. kolovoza ispred crkve Sv. Vlaha zatvara Slovenska filharmonija i vodeće operne zvijezde današnjice - sopranistica Inva Mula i bariton Leo Nucci, pod ravnanjem maestra Ivana Repušića.

-U kreiranju glazbenog programa ovogodišnjih Igara nastojao sam ponuditi publici niz glazbenih događanja koji svojom umjetničkom inovativnošću i kreativnom raznolikošću obećavaju posebne umjetničke doživljaje. Glazbeni program je sadržajno bogat i raznolik, zadržava prepoznatljivost i posebnost, pruža različite stilske epohe, od barokne do suvremene glazbe, nudi i zanimljive kreacije na području jazza, folklora, tanga i plesa - izjavio je Ivan Repušić, direktor glazbenog programa Igara.

06.07.2012. 09:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh