Metro-portal.hr

objavljeno 14.09.2011. 14:34:56
DOMAĆI FILMSKI FESTIVAL

Počinje 9. Zagreb Film Festival

Na ovogodišnje devetom izdanju ZFF-a, koji će trajati od 16. do 23. listopada, prikazati će se oko 90 filmova iz tridesetak zemalja

Fotografija vijesti

Deveto izdanje Zagreb Film Festivala (ZFF), koje će se održati od 16. do 23. listopada na nekoliko zagrebačkih lokacija, u sedam programa donosi devedesetak filmova iz tridesetak zemalja, a uz svjetski afirmirane naslove važno mjesto ima i izbor iz novije hrvatske filmske produkcije, najavili su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare, javlja Hina.

Iz glavnog programa, u okviru kojega će se prikazivati igrani, kratki i dokumentarni filmovi, direktor festivala Boris T. Matić izdvojio je film "Tiranosaur" britanskog glumca Paddyja Considinea, koji je na ovogodišnjem festivalu u Sundanceu osvojio nagradu za najbolju režiju, te film ceste, "Bagremi" debitantski rad argentinskog redatelja Pabla Giorgellija, koji je obilježio ovogodišnji festival u Cannesu.

U ozračju skorašnjih izbora prikazat će se spotovi iz prijašnih predizbornih kampanja u Hrvatskoj, a kao primjer drukčije, a u suštini Hrvatskoj vrlo slične izborne priče, dokumentarac "Afrički izbori", koji prati pozadinu političke kampanje predsjedničkih izbora 2008. u Gani, najavio je Matić.

Istaknuo je i hrvatsku premijeru filma "Marijine" Željke Sukove, toplu priču o tri žene i njihovoj pokojnoj baki koja pred domaću publiku dolazi nakon festivala u Torontu i Karlovym Varyma.

Hrvatski filmovi tradicionalno se predstavljaju u natjecateljskom programu "Kockice", a Festival nastavlja i s dobro prihvaćenim programima "Bibijada", besplatnim projekcijama za djecu stariju od pet godina, "Moj prvi film" s prvijencima i kratkim filmovima danskih autora, te "Velikih 5" s aktualnim filmskim uspješnicama iz Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke, Velike Britanije, te ove godine prvi put i iz Austrije, kao šeste članice europskog udruženja EUNIC.

Nove popratne programe, "Seksualna edukacija na filmu" i "Red Westerns" najavio je izvršni direktor Hrvoje Laurenta. Prvi je, u selekciji Daniela Rafaelića, posvećen filmovima kojima je cilj edukacija o seksualnosti, a drugi tzv. komunističkim westernima snimljenima u Istočnoj Europi tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina, koji su bili odgovor na taj žanr iz zapadnih zemalja.

Program "Red Westerns" organiziran je u suradnji s Ludmilom Cvikovom i filmskim festivalom u Rotterdamu, a međunarodnu suradnju ZFF intenzivira i kroz predstavljanja festivala kratkometražnog filma "goEast" iz Wiesbadena, gdje bi trebao gostovati sa svojim filmovima, finskog Tampere Film Festivala te prestižnog portugalskog festivala "Festroia".

Filmovi će se prikazivati u kinima "Europa", "Tuškanac" i Dokukinu Croatia te u Zagrebačkom plesnom centru, a dio programa i u Muzeju suvremene umjetnosti.

Od ove godine festival ima novog sponzora, umjesto VIPneta Hrvatski telekom, iz kojega najavljuju uvrštavanje filmova s prethodnih festivala u MAXtv videoteku te sponzoriranje novouvedene Nagrade publike. Ovogodišnji proračun festivala smanjen je za 20 posto, a financijski ga podupiru Ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i MEDIA program.

U suradnji s HAVC-om na festivalu će se sastati Upravni odbor Europske filmske akademije, a u suradnji s Media deskom Hrvatske radionica "Moving Danes" s istaknutim danskim autorima.

14.09.2011. 14:34:56
http://metro-portal.hr/pocinje-9-zagreb-film-festival/63219/