« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
o dobroj knjizi

Počeo osmi Faro(pi)s

Trodnevni festival počinje zanimljivim predavanjem o Petru Hektoroviću

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Faro(pi)s)
Više o

Faro(pi)s

,

Tahir Mujičić

Na Trgu Pape Ivana Pavla II (Škoru) u Starom Gradu na Hvaru otvoren je sinoć osmi festival književnosti Faro(pi)s, a selektor Tahir Mujičić najavio je niz događanja s sklopu trodnevnog festivala, gdje će hrvatski i inozemni pisci predstaviti svoja djela.

Mujičić je istaknuo kako je ovogodišnji koncept programa Faro(pi)sa nešto drugačiji u odnosu na one prijašnje, u prvom redu zato jer počinje intrigantnim predavanjem o Petru Hektoroviću i njegovom Tvrdalju.

"U svom istraživanju kao filozof i povjesničar umjetnosti posvetio sam se analizi fasade Hektorovićeva Tvrdalja, isto tako i natpisima na latinskom jeziku koji se u njemu nalaze. Odmah ću reći da je sve to bila jedna velika utopija, jer pjesnik očito nije imao plan, ali niti program postavljanja tih natpisa. Hektorović ih je s vremenom slagao i postavljao, a u njegovoj oporuci stoji da ni palaču nije stigao dovršiti, a kamo li natpise", rekao je prof. dr. Michael Stanić, koji je doktorirao u Muenchenu i Salzburgu, a trenutno živi i radi u Dubrovniku.

U drugom dijelu programa predstavljena je monografija "Tahir Mujičić", koju je izdala nakladnička kuća "Kapitol", isto tako i njegova zbirka pjesama "Vlaška 99" koju su zajednički izdali "Zoro-press", Udruga "Čopor Horda" i "Tešanj" iz Bosne i Hercegovine.

O knjigama su govorili Božo Čović, urednik monografije, Zoran Filipović u ime nakladnika "Zoro-press" i Dževad Jogunčić kao predstavnik, ujedno i urednik svih nakladničkih projekata unutar bošnjačke zajednice u Hrvatskoj.

O monografiji su također prigodno govorili Jakša Fiamengo, Joško Božanić, a o zbirki pjesama Sinan Gudžević, dok su za glazbeni dodatak bili su zaduženi prvak riječke opere Dinko Lupi i Marin Alvir, kao pratnja na gitari.

Danas će u sklopu "Večeri hrvatskih spisatelja", koja će se opet održati na Škoru, Slobodan Prosperov Novak, Tonko Maroević, Sanja Pilić, Tahir Mujičić i Edi Matić čitati svoja najnovija prozna djela.

Festival Faro(pi)s održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Stjepana Mesića.

Izvor: Hina

18.08.2009. 08:14:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh