« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
BLAGDANI

Počeo je Advent

Danas je prva nedjelja Došašća ili Adventa, kojom Crkva počinje novu liturgijsku godinu i pripravu za Božić

Počeo je Advent
Počeo je Advent (Arhiva)
Više o

advent

,

došašće

Došašće ili Advent traje četiri tjedna, počelo se obilježavati u četvrtom stoljeću na Istoku, a od 7. stoljeća ustaljeno je i na Zapadu.

To vrijeme priprave vjernika za blagdan Isusova rođenja počinje nedjeljom koja pada između 27. studenog i 3. prosinca i traje do Badnjaka, a uobičajene su mise zornice, dok je najpoznatije vanjsko obilježje tradicionalni adventski vijenac.

Taj ukrasni vijenac od zimzelenih grančica s četiri voštane svijeće stavlja se na stol prve nedjelje Adventa, kad se zapali prva svijeća. Svake sljedeće nedjelje upali se još po jedna, tako da četvrte nedjelje gore sve četiri svijeće. Neki stavljaju vijenac na ulazna vrata kuća ili stanova.

Početak Došašća i ove se godine obilježio u Zagrebu tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Josipa Jelačića. Svijeću su zajedno upalili msgr. Zvonko Sekelj, biskupski vikar i gradonačelnik Milan Bandić.

I u središtu Gospića, na trgu ispred katedrale, nakon mise sinoć je upaljena prva adventska svijeća u velikom "vijencu". U nazočnosti gradonačelnika Milana Kolića i njegovih najbližih suradnika, sve je kratko pozdravio gospićki župnik i dekan mons. Mile Čančar.

Paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu, koju će tijekom prigodne svečanosti u Hrvatskom domu zapaliti vukovarski gradonačelnik Željko Sabo večeras u 18,30 sati, započet će Vukovarske adventske svečanosti, koje se već trinaestu godinu održavaju tijekom četiri tjedna Došašća. (hina/metro-portal)

 

28.11.2010. 01:17:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh