« Svijet
objavljeno prije 15 godina
ICTY:

Počelo suđenje Florence Hartmann

Optužena jer je o slučaju 'Milošević' objavila ono što su svi već znali

(Ranko Šuvar, CROPIX)
Više o

ICTY

,

Florence Hartmann

,

objava tajnih podataka

,

slučaj Milošević

,

Mir i kazna: Tajni ratovi međunarodne politike i pravosuđa

Bivša glasnogovornica Tužiteljstva Haaškog suda Florence Hartmann, optužena za nepoštivanje suda, danas je sjela na optuženičku klupu svog bivšeg radnog mjesta. Francuska novinarka, koja je glasnogovornica Tužiteljstva ICTY-a bila od 2000. do 2006. godine, optužea je za nepoštivanje Suda zbog objave tajnih podataka u predmetu 'Milošević'.

Optužnica Hartmann tereti da je tajne podatke objavila u svojoj knjizi 'Mir i kazna: Tajni ratovi međunarodne politike i pravosuđa' iz 2007. godine, te u članku 'Prikriveni ključni dokazi o genocidu' koji je u siječnju 2008. objavio Bosanski institut.

Obrana ponavlja tezu kako je Hartmann jedina osoba koju je Haaški sud optužio zbog toga što je rekla nešto što su svi već znali, te da nema dokaza da je Hartmann namjeravala nanijeti štetu ugledu Suda. Tvrde kako su ti dokumenti omogućili dokazivanje upletenosti srbijanske države u genocid u Srebrenici.

"Suci ovog suda sami su javno obznanili te odluke u presudama koje su iznijeli na raspravama otvorenim za javnost. Zato nije ni bilo kršenja povjerljivosti", naglasio je branitelj Karim Khan.

Hartmann bi, ukoliko bude proglašena krivom, mogla biti kažnjena sa do sedam godina zatvora ili novčanom kaznom do 100 tisuća eura. Njena obrana je još prije dva mjeseca navela kako je Hartmann majka dvoje djece bez redovitih prihoda te da bi bilo kakva presuda imala dramatične posljedice za obitelj. Suđenje koje je već nekoliko puta odgođeno, trebalo bi trajati do srijede.

Izvor: Hina

15.06.2009. 13:41:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh