« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
19. OBLJETNICA

Počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Na vukovarskom Memorijalnom groblju do sada su pokopane 854 žrtve Domovinskog rata

Kolona sjećanja
Kolona sjećanja (Damir Glibušić, Vlado Kos/CROPIX)
Više o

obljetnica

,

Dan sjećanja Vukovar

Komemorativnim skupom i prigodnim programom učenika vukovarske Gimnazije pod nazivom "Vukovar-pobjednik jer je žrtva", u dvorištu vukovarske Opće bolnice počelo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 19. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu.

Pored velikog broja građana Vukovara i domoljuba pristiglih u Vukovar iz svih krajeva Hrvatske, komemorativnom skupu nazočni su predsjednik Republike Ivo Josipović, Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade Jadranka Kosor, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, đakovački i osječki nadbiskup mons. Marin Srakić, ministri u Vladi, saborski zastupnici te čelnici i predstavnici brojnih stradalničkih i braniteljskih udruga kao i političkih stranaka.

U spomen na ubijene, poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u agresiji na Vukovar, podno središnjeg spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata vijence su, u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, položila i svijeće zapalila državna i druga izaslanstva.

Vijence su položila i svijeće zapalila i izaslanstva Oružanih snaga, Ravnateljstva policije, 204. vukovarske brigade, čiji su pripadnici sudjelovali u obrani Vukovara 1991. godine tijekom koje je ubijeno i poginulo 887 pripadnika te postrojbe, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, izaslanstva gradova Vukovara, Dubrovnika i Zagreba te Vukovarsko-srijemske i ostalih hrvatskih županija. Na grobove 854 branitelja i civila do sada pokopanih na tom groblju, položene su ruže.

Molitvu za žrtve Vukovara u Domovinskom ratu molio je nadbiskup đakovački i osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, mons. Marin Srakić.

Do Memorijalnog groblja sudionci obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine došli su u Koloni sjećanja gradskim ulicama od vukovarske Opće bolnice u čijem je dvorištu održan prigodni komemorativni program.

Bitka za Vukovar, u kojoj su, po podacima vukovarske bolnice, do sloma obrane grada 18. studenoga 1991. ubijena ili poginula 1624 branitelja i civila te ranjeno njih 1219, počela je 25. kolovoza, kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar. Prema podacima bolnice, u agresiji i neposredno nakon okupaciji Vukovara ubijeno je ili poginulo oko 3.600 branitelja i civila.

Opkoljeni grad branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu Hrvatske vojske. Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine kada su u Vukovar ušli pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi. (hina/metro-portal)

18.11.2010. 12:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh