« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
RIBANJE I ...

Počelo hvarsko natjecanje u lovu na lignje – Peškafondo Gariful Hvar 2012

Nakon hvarskog marendina sastavljenog od specijaliteta kojeg je spremalo 15-tak kuhara iz najboljih hvarskih restorana krenulo se u lignje

Hvar je u znaku lignji
Hvar je u znaku lignji (Robert Matić)
Više o

peškafondo

,

Gariful Peškafondo 2012

Na jučerašnjem, prvom danu hvarskog natjecanja u lovu na lignje Peškafondo Gariful Hvar 2012, natjecateljski dvojac iz ekipe Alkari potukao je konkurenciju i trenutno zasjeo na prvo mjesto. Sinjanima Damiru Alebiću i Svemiru Šimcu isplatilo se zbog velike hvarske fešte doći do otoka; jer je sedam komada, ili 1,60 kilograma lignjanja palo na njihovu ješku.

"Ješka je najbitnija, a ova je naša imitirala giru. Sivkaste boje, malo prema bijelom. Lignja je očito voli, zakačilo se na nju sedam lakih komada. Nisu baš nešto obilate, ove su godine nešto manje. Posebice u usporedbi s lanjskom. Tu, baš na Hvaru je prošle godine pala jedna kapitalka od 1,20 kila" - pohvalio se dvojac nakon vaganja kojim je presjedao legendarni Kalambera.

Prvi dan sportsko-gastronomske manifestacije koju je organizirao Grad Hvar, TZ Hvar, Hrvatska interesna udruga ugostitelja, restoran Gariful i udruga "Dica s pjace" završio je u veselom duhu. Nakon hvarskog marendina sastavljenog od specijaliteta kojeg je spremalo 15-tak kuhara iz najboljih hvarskih restorana, redom članova Hrvatske interesne udruge ugostitelja, na kojemu smo mogli vidjeti razne delicije poput puževa, lignji s bobom, njoki i rižota, vrijeme je bilo da krene u lignje.

Oko 17 sati 12 ekipa, od kojih su neki potegli čak iz Ulcinja u Crnoj Gori ili Beograda samo da bi mogli sudjelovati u peškafondu, uputili su se prema Paklenim otocima u nadi da će baš njihov ulov biti i najbolji. Ukupno su uznijeli na kopno nešto manje od 5 kg lignje, što nije tako puno, ali s obzirom da nije bilo mjesečine lignjolovci znaju da nije ni tako loše. Rezultat se popravlja večeras kada slijedi finalna večer i vaganje ispred restorana Gariful.

Nakon 13 sati ispred Gradske Loggie počinje cooking show hvarskih restorana i gostiju kuhara, gdje će svaki na svoj način pripremiti jelo, naravno od lignje. U 20h nakon što se sve ekipe vrate iz peškafonda slijedi vaganje, a na humanitarnoj večeri gdje se prikupljaju sredstva za osmogodišnjeg Tina iz Jelse oboljelog od karcinoma će se proglasiti i pobjednici.

Svim ekipama više sreće u lovu večeras, uz ugodno druženje svih sudionika najbitnija je ipak dobra zabava i veselje.

 

www.peskafondo.com

05.10.2012. 16:55:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh