« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
zagreb

Počelo 24. Histrionsko ljeto

Premijernom izvedbom komedije "Misliibolesnik iliti Hipohondrijakuš", u režiji Georgija Para na Opatovini otvoreno 24. Histrionsko ljeto.

Fotografija vijesti
Više o

Zlatko Vitez

,

Histrioni

,

histrionsko ljeto

,

Vid Balog

Nakon riječi dobrodošlice umjetničkog voditelja "Histriona" Zlatka Viteza nazočnima se obratio član Gradskog poglavarstva Duško Ljuština istaknuvši da je ta glumačka družina kroz 24 godine dali veliki doprinos hrvatskoj kazališnoj umjetnosti. Iako je prije dvije godine otvoren Histrionski dom, Grad Zagreb još se dovoljno nije odužio Vitezu i "Histrionima" za sve što su učinili u obogaćenju našega glumišta, a posebno u njegovanju kazališnog kajkavskog izričaja što ga svake godine publici nude na svojoj sceni na Opatovini, istaknuo je Ljuština.

"Mislibolesnik ili Hipohodrijakuš" komedija je koja pripada korpusu tzv. anonimne kajkavske drame. Djelo je nastalo na razmeđu između 17. i 18. stoljeća, a nepoznati autor za predložak je uzeo i poznato Molierovo djelo "Umišljeni bolesnik".

Okosnicu komedije sačinjava odnos dvojice braće, koja se dosađuju i u starijim godinama postaju prave karikature.

Scenografkinja predstave je Dinka Jeričević, kostimografkinja Marija Žarak, a autor glazbe Vid Balog. U predstavi glume Ljubomir Kerekeš, Vid Balog, Jan Kerekeš, kojemu je to debitantski nastup, zatim Slobodan Milovanović, Žarko Potočnjak, Janko Popović Volarić, Adam Končić, Franjo Jurčec, Anđelko Petric i Ronald Žlabur.

To je djelo prvi put prikazano u zagrebačkom Sjemenišnom kazalištu 1803. Pripada korpusu sjemenišnih drama koje su pisali i u njima nastupali isključivo klerici, budući svećenici, pa je to razlogom što u dramama takve vrste nema ženskih likova.

Publika je dugotrajnim pljeskom nagradila večerašnje protagoniste.

24. Histrionsko ljeto traje do 31. srpnja.

12.07.2009. 08:25:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh