« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NOVA NADA

Počeli izraelsko-palestinski pregovori

Američka državna tajnica Hillary Clinton otvorila je prve izravne pregovore između Izraelaca i Palestinaca u gotovo dvije godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Izrael

,

Palestina

,

pregovori

Clinton je u State Departmentu ugostila izraelskoga premijera Benjamina Netanyahua i palestinskoga predsjednika Mahmuda Abasa. U uvodnome govoru spomenula je i "sumnju i skepsu" koja ide uz te pregovore, kao i prošle neuspjehe. 

"No današnjim boravkom ovdje svaki od vas učinio je važan korak k oslobađanju svoga naroda od okova povijesti koju ne možemo promijeniti, i krenuo prema budućnosti mira i dostojanstva koju samo vi možete stvoriti", rekla je.

Netanyahu je rekao kako je uvjeren da se sigurnosne potrebe njegove zemlje i palestinska želja za ostvarenjem državnosti mogu pomiriti, piše dpa.

"Posve sam je svjestan i poštujem želju vašega naroda za suverenošću", rekao je Netanyahu. "Uvjeren sam da je moguće pomiriti tu želju s izraelskom potrebom za sigurnošću". Dodao je kako će obje strane morati učiniti "bolne ustupke" i onoj drugoj priznati pravo na postojanje, žele li postići trajno rješenje. "Istinski mir, trajan mir može se postići jedino obostranim i bolnim ustupcima obiju strana".

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je Izrael da prekine s naseljavanjem Židova i da ukine embargo u Pojasu Gaze koji nadzire pokret Hamas. "Pozivamo izraelsku vladu da prihvati obvezu prestanka naseljavanja i da u potpunosti ukine embargo u Pojasu Gaze", rekao je Abas na početku prvih izravnih palestinsko-izraelskih pregovora uz američko posredovanje, prenosi Reuters.

Američki je predsjednik Barack Obama u srijedu održao odvojene sastanke s Netanyahuom i Abasom kako bi ih potaknuo da se što prije pozabave najvećim problemima koje moraju prevladati da bi postigli trajan mir. (hina/metro-portal)

02.09.2010. 19:14:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh