« Zagreb
objavljeno prije 15 godina
SVEUČILIŠTE:

Počele prijave za upise na prve godine fakulteta

Prijave se zaprimaju do 3. srpnja, predaju se osobno ili šalju poštom, a prvi krug razredbenih ispita održat će se od 6. do 10. srpnja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Sveučilište u Zagrebu

,

upisi na fakultete

Na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu počelo je zaprimanje prijava za upis na prvu godinu preddiplomskih, integriranih i stručnih studija u akademskoj godini 2009./2010. koje će se na većini sastavnica Sveučilišta primati zaključno s petkom, 3. srpnja.

Prilikom prijave studenti su dužni priložiti domovnicu, rodni list, svjedodžbu o završnom ispitu i svjedodžbe svih razreda srednje škole, dokaz o uplati troškova razredbenog postupka, kao i prijavnicu koja se ispunjava na posebnom obrascu, a dostupna je u studentskoj službi visokog učilišta. Prijave se predaju neposredno ili šalju poštom na adresu fakulteta ili akademije.

Razredbeni ispiti će se u srpanjskom razredbenom roku na Sveučilištu u Zagrebu u pravilu održavati od ponedjeljka, 6. do petka, 10. srpnja, nakon čega će uslijediti upisi koji će se provoditi od 13. do zaključno 17. srpnja u 12 sati. Razredbeni ispiti u rujnu bit će organizirani na onim sastavnicama na kojima u srpanjskom roku ne budu popunjena sva slobodna mjesta. Temeljem odluke Senata od 10. ožujka, u sljedećoj akademskoj godini na Sveučilištu u Zagrebu za brucoše je osigurano 12.759 slobodnih mjesta, od čega 11.453 za redovite studente.

Sveučilište u Zagrebu prvo je u Hrvatskoj započelo s primjenom linearnog modela studentskih participacija 2007. godine. Novim modelom uspostavljen je sustav kojim se visina participacije određuje temeljem mjesta na rang-listi svakog studenta koji je rezultat vrednovanja uspješnosti u srednjoj školi i postignutog uspjeha na razredbenom ispitu.

Modelom je određeno da će najbolji studenti biti oslobođeni plaćanja, dok participacija za sljedeću skupinu studenata raste linearno s mjestom na listi, dok studenti iz treće skupine plaćaju maksimalni iznos školarine. Od 33 sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, linearni model studentskih participacija primjenjuje njih 26.

U okviru kvote za redovite studente, 4.318 studirat će bez plaćanja participacije, 3.549 studirat će prema linearnom modelu plaćanja, a 3.586 studenata će plaćati maksimalni iznos participacija u troškovima studiranja koje su na svim sastavnicama Sveučilišta na razini prošlogodišnjih i iznose od 2.000 do 9.240 kuna za pojedine fakultete i akademije. Osigurano je 870 slobodnih mjesta za izvanredne studente, kao i 436 mjesta za studente strane državljane.

Izvor: Hina

29.06.2009. 13:45:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh