« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
ISHOD NEIZVJESTAN

Počele južnokorejske vojne vježbe, čeka se reakcija S. Koreje

Južna Koreja nije navela karakter i mjesto vojnih vježbi koje je Pyongyang unaprijed osudio

Vježbe su počele
Vježbe su počele (Getty Images)
Više o

Južna Koreja

,

vojne vježbe

,

Sjeverna i Južna Koreja

Južna Koreja počela je u ponedjeljak provoditi vojne vježbe, unatoč protivljenju Pyongyanga održavanju vježbi u spornim vodama na zapadnoj obali podijeljenog poluotoka.

"Vježbe su počele", rekao je glasnogovornik južnokorejske vojske, odbijajući navesti karakter i mjesto tih vježbi. Vojni dužnosnici ranije su rekli da neće održavati vježbe u blizini otoka Yeonpyeong kojeg je prije 13 dana granatirala Sjeverna Koreja ali da će biti uključeno područje uz zapadnu obalu.

Sjeverna Koreja u nedjelju je osudila za ponedjeljak predviđene nove južnokorejske vojne vježbe.

Nove južnokorejske pomorske vježbe koje će trajati od ponedjeljka do peka nastavak su vježbi održanih nedavno zajedno s američkim marincima.

Vježbe su "sredstvo poticanja na rat", objavila jeu nedjelju službena sjevernokorejska agencija KCNA. Ta je agencija upozorila da su "neprijateljske provokacije Korejski poluotok dovele do ekstremne situacije, koja je izvan kontrole, a nitko ne može ni zamisliti kako bi se ona mogla razvijati".

U regiji su u petak počele i zajedničke vježbe japanskih i američkih vojnih snaga, najveće otkad napetosti na Korejskom poluotoku postoje. Vježbama se, objasnile su japanska i američka strana, obilježava 50. godišnjica njihovog saveza, a trajat će do petka.

U subotu je novi južnokorejski ministar obrane Kim Kwan-Jin izjavio kako će njegova zemlja oštro odgovoriti u slučaju novoga napada Sjeverne Koreje. U sjevernokorejskom napadu na južnokorejski otok Yeonpyeong 23. studenoga ubijena su četiri Južnokoreanca, među kojima i dvojica civila te je uništeno nekoliko desetaka kuća.(hina/metro-portal)

06.12.2010. 08:06:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh