« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
NAKON 4 DANA

Svladan najgori požar u povijesti Izraela

Najgori požar u izraelskoj povijesti u kojemu je 41 osoba izgubila život i koji je opustošio nacionalni park na gori Karmelu, svladan je u nedjelju navečer nakon 76 sati borbe

U požaru je stradalo i 37 zatvorskih čuvara čiji se autobus našao u vatrenom okruženju
U požaru je stradalo i 37 zatvorskih čuvara čiji se autobus našao u vatrenom okruženju (Getty Images)
Više o

Izrael

,

požar

,

planina Karmel

"Požar je ugašen. Nema više većih požarišta. Još treba dovršiti posao kako bi se spriječilo ponovno izbijanje vatre", rekao je vatrogasni brigadir Shimon Romah. U razgovoru s premijerom Benjaminom Netanyahuom koji je osobno nadzirao operacije, ministar za javnu sigurnost Yitzhak Aharonovitch rekao je da zrakoplovi za gašenje požara sada imaju zadaću "hladiti teren".Netanyahu je odlučio da neće više tražiti kanadere od međunarodne zajednice.

Tridesetak zrakoplova i helikoptera iz različitih zemalja gasili su u nedjelju preostala požarišta u gorju oko gore Karmela, gdje je u golemom požaru koji ima razmjere ekološke katastrofe, uništeno 5.000 hektara šume i pet milijuna stabala. Niz zemalja uputilo je pomoć Izraelu uključujući Tursku, Grčku, Bugarsku, Hrvatsku, Veliku Britaniju, Francusku, Španjolsku, Italiju, Rusiju i SAD.

Izrael je za borbu s požarom morao unajmiti najveći zrakoplov za gašenje šumskih požara na svijetu, američki Supertanker koji može letjeti noću, a ima kapacitet 76.000 litara vode. Kao znak međunarodne solidarnosti, u nedjelju je stiglo i 20 palestinskih vatrogasaca, s trima vatrogasnim vozilima i logističkim vozilom kako bi sudjelovali u operacijama.

Optimizam vlasti potkrijepila su i meteorološka predviđanja koja su najavila kišu na tom području u nedjelju navečer ili u ponedjeljak. Stanovnicima na tom području dopušteno je da se vrate kući, a gotovo su sve prometnice ponovo otvorene.

U požaru je 41 osoba izgubila život, među kojima 37 zatvorskih čuvara čiji se autobus našao u vatrenom okruženju, dvojica policajaca, vatrogasac i šestnaestogodišnji dragovoljac. Dvojici mladića, optuženih za "nenamjerno" izazivanje požara, pritvor je u nedjelju produžen za četiri dana. Njih se sumnjiči da su ostavili žeravicu nakon piknika.

Pred sve češćim kritikama koje se u Izraelu čuju na račun opremljenosti vatrogasne službe, Netanyahu je najavio da će idućeg tjedna predstaviti plan za nabavu kanadera koje Izrael ne posjeduje. Palestinski premijer iz Hamasa u Gazi, Ismail Hanija, rekao je pak novinarima da je požar na Karmelu "Božja kazna", a duhovni vođa ultraortodoksne židovske stranke Shass, rabin Ovadia Yosef, pripisao je katastrofu nepoštovanju tjednog odmora na šabat. (hina/metro-portal)

05.12.2010. 22:35:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh