« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
.HR

Hrvati iznimno zainteresirani za naplatne domene

Danas je počela registracija naplatnih sekundarnih domena, a u prva četiri sata registrirano je njih 797

domena .hr
domena .hr (Dreamstime)
Više o

internetske domene

,

CARNet

,

domena

,

14. travnja

,

numi

U Hrvatskoj je danas od 13 sati omogućena registracija naplatnih sekundarnih domena, a u prva četiri sata rada po novome sustavu registrirano je ukupno 797 domena. Kako ističe CARNet, to pokazuje iznimno zanimanje javnosti za naplatne domene.

Registracija naplatnih sekundarnih domena omogućena je po odredbi Pravilnika o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom (članak 59.).

Kako je priopćio CARNet, tim se pravilnikom svim korisnicima željela pružiti jednaka mogućnost u ostvarivanju prava na virtualni identitet tako da su imena besplatnih domena precizno definirana. No, svi korisnici koji imaju želju za dodatnim domenama ili iz bilo kojeg razloga žele domenu s drugačijim nazivom od onog koji im pripada besplatno od danas mogu registrirati takve domene.

Registracija naplatnih sekundarnih domena omogućena je svim pravnim i fizičkim osobama u Hrvatskoj, i to jedna naplatna domena za fizičke osobe i udruge te devet naplatnih domena za pravne osobe. Registracija naplatnih domena obavlja se isključivo putem ovlaštenih registrara, a cijenu registracije određuju sami registrari.

>> Kako odabrati pravu .hr domenu?

Korisnici naplatnih sekundarnih domena tim se domenama mogu koristiti za bilo koju svrhu (komercijalne, predstavljanje proizvoda, usluga i projekata ili za nekomercijalne svrhe). S obzirom na to da nema uvjeta za naziv domene, korisnici se moraju strogo pridržavati pravilnika i suzdržavati se od registracije domena kojima bi kršili tuđa prava (zaštićeni žigovi i robne marke). Tako registrirane domene ne smiju se prodavati ni davati na korištenje trećim osobama.

Domena će se brisati ako se utvrdi da se njome isključivo ili pretežno koristi osoba koja nije registrirana kao njezin korisnik ili da je registrirana protivno odredbama pravilnika. Isto tako, nije dopuštena registracija tehničkih pojmova, zemljopisnih imena i generičkih pojmova od interesa za informacijski prostor Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju CARNeta. (hina/metro-portal)

01.07.2010. 21:30:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh