« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
U OKRNJENOM SASTAVU

Počela regionalna konferencija na Brdu kod Kranja

Uz domaćine, slovenskog premijera Boruta Pahora i hrvatsku premijerku Jadranku Kosor, na njoj sudjeluju predsjednici vlada BiH, Albanije, Makedonije, Crne Gore I Kosova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Boris Kovačev/CROPIX )
Više o

Slovenija

,

Jadranka Kosor

,

Borut Pahor

,

Kranj

,

regionalna konferencija

Sa smanjenim očekivanjima zbog "okrnjenog sastava" u odnosu na prvotna očekivanja, odnosno zbog izostanka srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, u subotu prije podne je na Brdu kod Kranja započela je konferencija o zapadnom Balkanu u zajedničkoj slovensko-hrvatskoj organizaciji.

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele rekao je dolazeći na konferenciju kako se nada da će cijela regija jednog dana biti u EU. "Ova konferencija je pravi korak u tom smjeru", rekao je u kratkoj izjavi novinarima.

Konferencija, koja se odvija iza zatvorenih vrata, posvećena je jačanju suradnje zemalja u regiji na njihovu putu prema Europskoj uniji.

Iako se slovenski premijer do zadnjega trenutka trudio da osigura sudjelovanje Borisa Tadića, dan prije konferencije postalo je jasno da srbijanski predsjednik ostaje odlučan u svom stajalištu da neće nazočiti međunarodnim skupovima na kojima nastupaju predstavnici Kosova.

Pozitivan primjer regiji

Borut Pahor u petak je, priznajući neuspjeh svojih nastojanja da osigura Tadićevu nazočnost, rekao da je zajedno s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor unatoč tome odlučio da se konferencija održi.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar rekao je da je odluka o nedolasku na konferenciju i za Srbiju bila teška, no istaknuo je da je riječ o procesu jačanja suradnje i ponovnog povezivanja zemalja u regiji kojemu će se i Srbija prije ili kasnije pridružiti.

Slovenski mediji u svojim današnjim izdanjima priznaju da su Pahorova nastojanja da konferenciji osigura širu europsku dimenziju snižena nakon što je postalo jasno da na konferenciju ne dolaze niti predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy ni šef španjolske diplomacije Miguel Angel Moratinos, čija zemlja kao predsjedavajuća EU-om za nekoliko mjeseci i sama organizira sličan skup u Sarajevu, ali na razini ministara vanjskih poslova zemalja u regiji. Od europskih predstavnika tako konferenciji prisustvuje povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Ljubljanski list "Dnevnik", spominjući probleme koje su imali organizatori konferencije, navodi da je Pahor možda u situaciji kad se susreće s nizom teškoća na domaćoj političkoj pozornici "pomalo naivno" očekivao da će se dogoditi "čudo" i da će Tadić ipak doći u Sloveniju, ali je, navodi komentator, time možda i "precijenio trenutačnu slovensku specifičnu političku težinu".

Slovenski mediji posebno ističu kako konferencija dokazuje da sada Slovenija i Hrvatska, koje su u prošlosti imale probleme i otvorena pitanja, mogu zajednički djelovati na europskoj sceni i tako cijeloj regiji dati pozitivan primjer, te da premijerka Kosor na konferenciju dolazi sa prijevodom pravne stečevine EU-a, kako bi pokazala svoju potporu nastojanjima svih zemalja u regiji da se reformama i prilagodbama svog zakonodavstva što prije kvalificiraju za početak pregovora o članstvu.

Konferencija se odvija iza zatvorenih vrata, a popodne popodne oko 15 sati o njezinim će rezultatima novinare obavijestiti premijerka Kosor i premijer Pahor na tiskovnoj konferenciji. Kasnije će, po najavama, doći će i do više bilateralnih susreta čelnika koji sudjeluju na konferenciji. (hina/metro-portal)

20.03.2010. 12:19:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh