« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
USPOSTAVA ODNOSA

Obama obnovio ponudu za dijalog s Iranom

Američki predsjednik u petak je uputio video poruku iranskom narodu u kojoj ističe da je američka ponuda za dijalog s Teheranom i dalje na snazi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Iran

,

uspostava odnosa

"Naša ponuda za sveobuhvatne diplomatske kontakte i dijalog ostaje na snazi", rekao je Obama u video poruci. Istaknuo je da se vlada u Teheranu tijekom prošle godine odučila izolirati i da je odabrala poražavajuću usmjerenost na prošlost, umjesto da gradi bolju budućnost. SAD nema službene diplomatske odnose s Iranom od Islamske revolucije 1979.

Bijela kuća je video poruku objavila kasno u petak, kako bi se podudarila s početkom Nauruza, 12-dnevnog blagdana s kojim se slavi dolazak proljeća i početak perzijske nove godine, prenose američki mediji.

"SAD vjeruje u dostojanstvo svakoga čovjeka i međunarodni poredak koji svija luk povijesti u smjeru pravde - budućnosti u kojoj Iranci mogu ostvariti svoja prava, da u cijelosti sudjeluju u globalnoj ekonomiji i obogate svijet kroz obrazovnu i kulturnu razmjenu izvan iranskih granica", rekao je Obama u videu, koji su pratili titlovi na farsiju.

Iako su SAD i Iran i dalje u nesuglasju, Obama je istakao da će Washington "zadržati svoju predanost budućnosti koja donosi više nade za iranski narod". Kao primjer je istakao "proširenje mogućnosti za obrazovnu razmjenu, kako bi iranski studenti mogli doći kod svojih kolega na sveučilištima u SAD-u". Također je istakao "napore koji će osigurati da Iranci imaju pristup softveru i internetskoj tehnologiji koja će im omogućiti da komuniciraju međusobno i sa svijetom, bez cenzure".

Obama je naznačio spremnost da izravno razgovara s Iranom o njegovom nuklearnom programu i neprijateljstvu prema Izraelu.

Obnova američke ponude za dijalog, nakon što ju je Iran godinu dana ignorirao kupujući vrijeme za razvoj svog nuklearnog programa, predstavlja iznenađenje s obzirom da je Obamina administracija već prešla na pritisak prema Teheranu, predlažući uvođenje novog kruga sankcija Vijeća sigurnosti UN-a zbog odbijanja da prekine program obogaćivanja uranija. (hina/metro-portal)

20.03.2010. 11:27:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh