« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
obrazovanje za sve

Počela blokada Sveučilišta u Puli, spremaju se Zagreb i Split

U Rijeci je v.d. dekana Branko Rafajac unajmio zaštitare i zaprijetio studentima deložiranjem s fakulteta

(Željko Šop/Cropix)
Više o

besplatno obrazovanje

,

Filozofski fakultet Rijeka

,

Filozofski fakultet Split

,

pulsko Sveučilište

,

fakultet blokada

,

Sveučilište Juraj Dobrila

,

pulski studenti

,

Filozofski fakultet Zagreb

Studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli jutros su uspješno proveli preuzimanje Sveučilišta. Sve je prošlo bez ijednog incidenta, a na snagu je stupio "Kodeks ponašanja za vrijeme studentske kontrole Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli".

Blokada je započela čitanjem proglasa Nezavisne studentske inicijative na dva mjesta, parkiralištu Sveučilišta i u dvorani 307 Odjela za ekonomiju i turizam.

Pulski studenti pozvali su sve građane Republike Hrvatske, a osobito studente, da im se pridruže u borbi za jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na besplatno obrazovanje. Program prosvjeda objavljen je na stranicama www.slobodnifilozofski.com.

Prosvjedi i blokade danas će se proširiti i na još nekoliko fakulteta u zemlji. Sigurno je da danas u blokadu najveće dvorane, D7, ide Filozofski fakultet u Zagrebu. Studenti su izvijestili da će nakon blokade dvorane uslijediti plenum na kojem će se odlučivati kako dalje: treba li blokirati nastavu na cijelom Fakultetu, nastaviti blokadu samo D7 ili pak pokušati iznaći nove, alternativne načine borbe za besplatno obrazovanje.

Razmišlja se i o blokadi u Splitu. Splitski studenti nezadovoljni su zbog ukidanja dvaju ispitnih rokova na Filozofskom fakultetu, a prvi plenum će održati u utorak, 24. studenog, u Velikoj dvorani Filozofskog fakulteta u Radovanovoj 13 s početkom u 18 sati.

U Rijeci je ipak došlo do incidenta. Prenosimo vam u cijelosti obavijest sa bloga riječkih studenata:

"Obraćamo vam se, s dubokom zabrintušću, kako bi vas obavijestili o trenutnom stanju u gornjoj zgradi Filozofskog fakulteta u Rijeci. Nakon predviđenog i provedenog preuzimanja predavaonice 210, naš i vaš v.d. dekana dr.sc. Branko Rafajac poduzeo je sljedeće represivne mjere:
1. Krajnje neciviliziranim tonom pristupio je studentima u jutarnjim satima i zaprijetio im deložiranjem s fakulteta
2. Unajmio je privatne zaštitare (Oni bi prije plenuma trebali legitimirati studente pri ulasku u zgradu. Možemo samo nagađati koja su im dodatna zaduženja)
3. Naložio isključenje pristupa internetu u predavaonici 210, što je i provedeno prije cca 30 minuta"

23.11.2009. 12:14:54
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Krešo
    23.11.2009. 14:13
    Naprijed studenti! Ne dajte se :)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh