« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
RAT U LIBIJI

Pobunjenici stežu obruč oko Tripolija

Snage libijske oporbe smatraju kako će im trebati nekoliko dana da potpuno okruže Gadafija u glavnom gradu Libije

Fotografija vijesti
Više o

Moamer Gadafi

,

Tripoli

,

rat u Libiji

Pobunjeničke su snage u Libiji započele akciju „Operacija sirena" kojoj je glavni cilj izolacija libijskog šefa Gadafija unutar Tripolija, kako bi ga se na taj način prisililo da se preda ili ode s vlasti, prenosi Hina.

"Operacija sirena pokrenuta u subotu navečer u glavnom gradu Libije, vodi je Nacionalno prijelazno vijeće, a surađuje i NATO", rekao je Džibril za AFP.

U međuvremenu je Reuters javio da libijski ustanici od nedjelje ujutro već kontroliraju manje "džepove" u Tripoliju, što bi mogla biti najava za konačnu bitku s Gadafijem.

Džibril je rekao da će, po procjenama, ustanicima trebati nekoliko dana da okruže Gadafija. "Predviđamo dva scenarija: da se preda ili pobjegne iz grada" kako bi se sklonio u inozemstvu ili u nekom drugom gradu u zemlji, rekao je Džibril.

"U slučaju da izrazi želju da napusti Libiju, pozitivno ćemo odgovoriti na taj prijedlog", dodao je on.

Gadafi je i dalje prkosan. Svoje je protivnike nazvao "štakorima" i najavio da će se boriti do kraja, javlja Reuters. Agencija također dodaje da je Gadafijev pad daleko od sigurnog. Pobuna se još nije proširila Tripolijem, a njegove najodanije snage ne slamaju se lako.

Uspjesi ustaničkih snaga u gradovima u blizini Tripolija posljednjih dana potpuno su okrenuli odnos snaga na terenu i jake snage Nacionalnog prijelaznog vijeća nalaze se praktično na ulazu u grad.

"Gadafijevi izgledi za siguran izlaz smanjuju se iz sata u sat. Što dulje ostaje, baza mu uža i bit će ga lakše uhvatiti ili ubiti", rekao je u Londonu libijski oporbeni aktivist Ašur Šamis. "Čini mi se da Gadafi nema cijelu sliku", dodao je.

Gdje se Gadafi trenutačno nalazi nije poznato.

Tijekom noći u Tripoliju su se čule eksplozije i pucnjava, dok su neki svjedoci izvijestili o sukobima u nekoliko gradskih četvrti. Glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim potvrdio je u nedjelju rano ujutro da postoje "mali sukobi", dodavši da su dobrovoljci i libijske snage svladali pobunjenike koji su se "ifiltrirali" u glavni grad te da su sukobi trajali samo pola sata.

Gdje se Gadafi trenutačno nalazi nije poznato.

21.08.2011. 17:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh