« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
KRITIČNO STANJE

Pobunjenici počeli napuštati položaje u Homsu

Homs je pokrio snijeg koji je usporio kopneni napad započet u srijedu ali i pogoršao stanje stanovnika koji su ostali bez hrane, goriva, električne energije i vode

Fotografija vijesti
Više o

Sirija

,

Bašar al-Asad

,

građanski rat Sirija

,

Homs

Nakon što je gotovo mjesec dana bila pod opsadom, većina sirijskih pobunjenika počela je napuštati četvrt Baba Amro u opkoljenom Homsu, prenosi Hina.

Sirijske snage su ranije u četvrtak opet granatirale četvrt unatoč upozorenjima iz svijeta na civile koji su ostali blokirani u gradu. Homs je pokrio snijeg koji je usporio kopneni napad započet u srijedu ali i pogoršao stanje stanovnika koji su ostali bez hrane, goriva, električne energije, vode i telefonskih veza, rekli su aktivisti. Izvješća iz grada se nisu mogla potvrditi zbog strogih vladinih ograničenja za rad medija.

Vlade zapadnih i arapskih zemlja, koje su već Asada pozvale da odstupi s položaja i okonča krvoproliće, izražavaju sve veću zabrinutost za civile koji se bore za preživljavanje u Homsu. "Zgrožen sam izvješćima da Asadov režim priprema pravu kopnenu ofenzivu na ljude u Homsu", rekao je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

Britanija je povukla svo svoje diplomatsko osoblje iz Sirije zbog pogoršanja stanja sigurnosti u zemlji, rekao je diplomat u četvrtak.

Neimenovani libanonski diplomat upoznat sa stanjem u Siriji agenciji Reuters je rekao da Asadova vlada po svaku cijenu namjerava zauzeti Homs koji presijeca glavnu sirijsku autocestu od sjevera prema jugu. Diplomat je također rekao da poraz u Homsu pobunjenike ostavlja bez većeg uporišta u Siriji što će olakšati Asadov položaj.

Sirijsko nacionalno vijeće je u srijedu navečer uputilo poziv za pomoć i tražilo od izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana da što prije krene u četvrt Baba Amro. Sirija, koja je ovaj tjedan uskratila ulazak UN-ovoj čelnici za humanitarnu pomoć Valerie Amos zauzela je oprezan stav prema Annanovoj ulozi. Državna agencija SANA prenijela je izjavu glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Džihada al-Makdisija da vlada "čeka objašnjenja od UN-a o prirodi njegove misije".

Ministarstvo je također reklo da je spremno razgovarati o datumu posjeta Amosove u zamjenu za "neprikladan" datum koji je tražila. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov je u Ženevi izjavio da se nada da će Damask uskoro dopustiti ulazak Valerie Amos.

01.03.2012. 16:59:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh