« Žene
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
EH, DA ...

PMS dijeta rješava sve probleme

Iako cijeli život mislimo kako nam baš grickalice i slatkiši trebaju tijekom PMS-a, bile smo u krivu. Stvar rješava takozvana PMS dijeta

Ne istresajte se na druge :)
Ne istresajte se na druge :) (Arhiva)
Više o

PMS

,

slatkiši

Zaslužujemo mir tijekom PMS-a, no rijetke od nas ga imaju. Tih dana u mjesecu poželimo se okružiti brdom slatkiša i grickalica jer mislimo da nam baš to treba. Međutim, potpuno smo u krivu. Uz to što se kilogrami takvom prehranom gomilaju, i raspoloženje nam pada, a muke postaju 100 puta teže. Stvar rješava takozvana PMS dijeta.

"Kod povećanog unsoa slatkiša dolazi do jedne nagle euforije do naglog povećanja energije, ali to je kratkog vijeka. Nakon kratkog vremenskog perioda, padamo, tonemo i ponovno dolazimo u jednu vrstu tuge i lošeg raspoloženja", pojašnjava nutricionistkinjaSandra Marić Bulat. 

Baš zato su se znanstvenici i znanstvenice udružili kako bi nam olakšati muke. Osmislili su PMS dijetu - način prehrane kojim ne samo da ublažavamo simptome PMS-a već i mršavimo. Podijeljena je u četiri faze. Prva počinje prvim danom ciklusa. Srećom tada nam je apetit smanjen pa se lako držati plana, a to je hrana bogata željezom, te vitaminima C i B12.  

"Krto meso kao što su teletina, govedina, isto tako piletina i vrlo je važno jesti namirnice bogate C vitaminom kao što su limun, paprika i zeleno lisnato povrće", dodaje nutricionistkinja.

U drugoj i trećoj fazi pripremamo se za crne dane koji slijede. 

"U drugoj fazi moramo smanjiti unos šećera pa povećavamo unos povrća, krtog mesa, ribe i orašastih plodova te cjelovitih žitarica", rekla je Marić Bulat.

Međutim, najbolje od svega je što si ovih dana možemo priuštiti i malo nezdravih grickalica i slatkiša. 

"Zato što upravo zbog eliminacije takvih namirnica u toj fazi pred menstruaciju dolazio do navala i napadaja i žudnje za određenom hranom", tvrdi nutricionistkinja Sandra Marić Bulat.

U četrvtoj, najgoroj fazi, ako ste se pridržavali plana iz prve tri, bit će vam lakše boriti se sa slatkišima, ali i emocijama.  

"Najvažnije je odabrati namirnice koje su bogate E vitaminom kao što su sjemenke i orašasti plodovi. Nadalje je vrlo važno odabrati i hladno prešana ulja kao  što su kokosovo ulje i ulje noćurka. Također, jesti više voća i povrća i namirnice bogate vlaknima", zaključuje.

15.09.2016. 11:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh