« Film
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
FESTIVALI

Plitvice Film Festival od 19. do 22. rujna

Filmove se može pogledati i za njih glasati na službenim stranicama Nacionalnog parka Plitvička jezera

Plitvice Film Festival
Plitvice Film Festival (NP Plitvice)
Više o

filmski festivali

,

Plitvice Film Festival

Nacionalni park Plitvička jezera 2019. godine slavi dvije velike i važne obljetnice: 70 godina od proglašenja nacionalnog parka i 40 godina od upisa na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Povodom tih važnih datuma u slavljeničkom duhu Nacionalni park Plitvička jezera pokreće Plitvice Film Festival čije će se prvo izdanje održati u kampu Korana od četvrtka,19. do nedjelje 22. rujna, s filmskim programom kojemu je u fokusu priroda i njezino očuvanje, te zanimljivim glazbenim programom.

Kroz četiri dana bogatog filmskog i glazbenog programa prvog Plitvice Film Festivala jedna od važnijih aktivnosti festivala bit će uključivanje djece i mladih u proces osvještavanja važnosti prirode i njezina očuvanja za generacije koje dolaze, stoga je osmišljen filmski program sa svrhom edukacije i razvijanja svijesti o povezanosti čovjeka i prirode te potrebe njezine zaštite.

U filmskom programu 1. Plitvice Film Festivala koji broji čak 20 filmova, bit će prikazani radovi velikih filmskih redatelja, ali i neka buduća filmska imena koja tek otkrivaju čari filmskog svijeta.

Dio programa sadržava filmove pristigle na otvoreni natječaj za kratke filmove u trajanju do pet minuta na temu prirode i njezina očuvanja Snimi film o prirodi, a snimila su ih djeca i mladi do 18 godina. Projekcija 12 odabranih filmova bit će na programu zadnji dan festivala, u nedjelju, 22. rujna, kada će biti i proglašenje pobjednika natječaja.

Filmove se može pogledati i za njih glasati na službenim stranicama Nacionalnog parka Plitvička jezera, na ovom linku.

Uz to, u programu ćemo gledati filmove redatelja dobitnika ili nominiranih za nagradu Oscar, poput Wima Wendersa, Louiea Psihoyosa, Luca Jaqueta ili Frédérica Backa.

Među mnogim filmovima na programu će se naći i film Led u plamenu autorice Leilae Conners kojeg je producirao Leonardo DiCaprio, a u kojem se pojavljuje hrvatski znanstvenik Staša Puškarić.

Još jedan domaći znanstvenik, biolog Goran Šafarek predstavit će se s filmom Zeleni krvotok Hrvatske.

Na festivalu će hrvatsku premijeru imati izvrstan makedonski film Medena zemlja autora Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu, gdje je osvojio tri nagrade. Na programu je i njemački dokumentarni film Inteligentno drveće inspiriran svjetskim bestselerom Petera Wohllebena Tajni život drveća, a jedini igrani film festivala remek je djelo Walkabout iz 1971. godine, nedavno preminuloga britanskog redatelja Nicolasa Roega.

Velika čast i dužnost festivala, bila u program uvrstiti i film iznenađenja pionira dokumentaraca o prirodi - pogađate, riječ je o Sir Davidu Attenboroughu. Sir David Attenborough najavio je svoj dolazak na Plitvička jezera radi snimanja novog BBC-jeva projekta, a koji bi se mogao poklopiti s terminima festivala.

 

15.09.2019. 17:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh