« Ekosfera
objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana
EH, DA...

Plinovi koji zagrijavaju klimu krijumčare se u Europu

Velike količine rashladnih plinova koji zagrijavaju klimu iz Kine i Turske ilegalno se krijumčare u Europu, potkopavajući globalni pakt o njihovom postupnom ukidanju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

plinovi

,

zagrijavanje zemlje

Plinovi su hidrofluorougljici (HFC), niz kemikalija koje se uglavnom koriste za hlađenje u industriji i maloprodaji, koje ne oštećuju ozonski omotač kao druga zabranjena rashladna sredstva, ali kao staklenički plinovi mogu biti nekoliko tisuća puta snažniji od ugljičnog dioksida.

Unatoč obvezama da se smanji uporaba HFC-a, agencije za provođenje zakona diljem Europske unije trude se pratiti nezakonite pošiljke koje ulaze preko Turske, Rusije ili Ukrajine, a krijumčari pribjegavaju sve sofisticiranijim taktikama kako bi izbjegli otkrivanje, rekla je EIA nakon dvogodišnje tajne istrage.

"Još uvijek je prilično lako pronaći ilegalne HFC-e na europskom tržištu", rekao je Fin Walravens iz EIA. "Postoje znakovi da trgovci prilagođavaju svoje metode, da postaju malo pametniji pokušavajući izbjeći vlasti."

"Ako možete prokrijumčariti plin koji najviše zagađuje, najgadniji, zapravo ćete dobiti najveći novac."

Kao dio Kigalijskog amandmana na Montrealski protokol iz 2016., europske i druge industrijske zemlje obvezale su se smanjiti upotrebu HFC-a za 85 posto od 2012. do 2036. Kako bi se postupno smanjenje dogodilo, ovlaštenim proizvođačima i potrošačima HFC-a dodijeljene su kvote koje se postupno smanjuju.

No s obzirom da je potražnja i dalje velika, postupna smanjenja su podigla cijene, stvarajući poticaje za krijumčare - od kojih su mnogi također ovlašteni trgovci - da stave na raspolaganje veću ponudu, pokazalo je izvješće.

"Puno je lakše ako imate licencu da jednostavno premašite svoju kvotu: to je tako teško dokazati", rekao je Walravens. "Svrha postupnog smanjenja je učiniti HFC-ove skupim i natjerati ljude da misle da su alternative bolje i isplativije, ali ako dođe do ilegalne trgovine i prodaje se upola jeftinije, cijeli sustav se raspada."

Istraga EIA iz 2021. pokazala je da bi ilegalni HFC-i prokrijumčareni u Europu mogli iznositi 20-30 posto volumena legalne trgovine, što je ekvivalent do 30 milijuna tona CO2. Novo izvješće ne daje revidiranu procjenu, ali Walravens je rekao da se "vrlo malo promijenilo".

Kina je najveći svjetski proizvođač HFC-a, s 39 ovlaštenih proizvođača koji su dobili dozvole za proizvodnju jednaku 185 milijuna tona CO2 ove godine. U prosincu su izdana nova pravila za kažnjavanje tvrtki koje prekorače svoje kvote.

Čak i kada su dostupni alternativni proizvodi, provođenje postupnog ukidanja kemikalija bilo je veliki izazov, a neke vlade "ne mogu ili ne žele to suzbiti", rekao je Ian Rae sa Sveučilišta u Melbourneu, koji je bio tehnički savjetnik Montrealskog protokola.

"Čini se da uvijek postoji potražnja kupaca koji su bili zadovoljni starim proizvodom i oklijevaju prijeći na novi, koji može biti skuplji", rekao je.

12.04.2024. 08:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh